Poljoprivredni institut RS
0

Do 2015. godine soja na površini od 35 000 hektara

SRNA
Plan za unapređenje proizvodnje uljarica definisan u Strategiji razvoja poljoprivrede Republike Srpske do 2015. godine predviđa da bi na kraju planiranog perioda pod sojom trebala biti zasijana površina od 35 000 hektara, sa procječnim prinosom od 3,5 tona po hektaru, saopšteno je Srni iz Poljoprivrednog instituta RS.

Površine pod sojom, koja je u RS u agroekološkim uslovima strateški značajna vrsta, do 2006. godine bile su u laganom rastu, da bi zatim počeo kontinuirani pad površina.

U prošloj godini požeto je 2 626 hektara ove uljarice, sa prosječnim prinosom od dvije tone po hektaru, i ovaj negativni trend je potrebno zaustaviti već u proljeće ove godine, smatraju u Poljoprivrednom institutu RS.

Postizanje ciljeva iz strategije, odnosno unapređenje proizvodnje soje i drugih uljarica, pored postojanja prerađivačkih kapaciteta, nije moguće bez adekvatnog rješavanja koncesionih odnosa, kontinuirane podsticajne politike od Vlade RS, sjetve visokopreduktivnih sorti uz adekvatnu primjenu agrotehnike i zaštite, neprekidne edukacije proizvođača i uvođenja standarda EU u proizvodnim procesima.

Poljoprivredni institut navodi da ova biljna vrsta obogaćuje zemljište azotom i da je zbog toga neophodna u plodorednom sistemu, te dodaje da je trenutni odnos površina pod žitima i sojom, u razmjeri od jedan hektar soje prema 80 hektara žita, vrlo nepovoljan.

Zrno soje sadrži 35 do 50 odsto proteina, približno istog kvaliteta kao što su proteini u mesu, sojina sačma i pogača su nezamjenjive proteinske komponente u intezivnom stočarstvu, a broj namirnica za ljudsku ishranu baziranih na soji neprekidno raste.