biznis
0

Đurić: Ulaganje u turističke kapacitete uvijek se vraća

FENA
Branka Đurić
Branka Đurić
Federalno ministarstvo okoliša i turizma i dalje će kroz svoje aktivnosti raditi na promociji i povećanju turističkih kapaciteta i potencijala, te putem javnih transfera dati potporu projektima koji su od turističkoga značaja, izjavila je za Agenciju Fena federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić.

Da bi došli do još boljih rezultata, prema njenim riječima, svakako da se još mora raditi na promociji, na infrastrukturi i popratnom sadržaju ponude destinacija.

Ministrica Đurić je na nedavno održanoj svečanosti međunarodne turističke kulturološke priredbe u Solinu dobila prestižnu međunarodnu nagradu Povelja F.E.S.T. 2011. kao priznanje za izniman doprinos u razvoju i promociji turizma.

"Za mene to znači još više poticaja i vjetra u leđa da svojim radom doprinesem kako promociji tako i unapređenju turizma Federacije BiH, jer vjerujem da se samo jakom voljom i uz puno rada mogu postići rezultati“, izjavila je tim povodom ministrica Đurić.

Napomenula je da su dosad u turističkom sektoru napravljeni veliki pomaci, od široke reforme resora turizma, ugostiteljstva, do izmjene zakonodavstva i jačanja institucionalnog okvira, te u promociji turističke ponude, kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu.

"Također, svjesni smo da ulaganja u turizam moraju biti još veća, jer turizam u gospodarskom i društvenom razvoju Federacije BiH ima važno značenje“, istakla je ministrica Đurić.

Gledajući unatrag par godina, kako je dodala, sredstva ulagana u turizam su se povećavala, ali trebaju biti još veća, te ih na kvalitetan način rasporediti kako bi uz dobijanje novih radnih mjesta poboljšali prosperitet FBiH.

Ministrica Đurić je podsjetila da je prije nekoliko dana u Zenici održana stručna raspravu o temi Prednacrta zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji BiH i dodala da sada slijedi daljnji rad na tom planu.

Stručnoj raspravi nazočili su predstavnici svih županijskih resornih ministarstava, turističkih zajednica, predstavnici Saveza općina i gradova, Federalne uprave za inspekcijske poslove, kao i zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

"Osim aktivnosti u turističkom sektoru, kada je u pitanju bh. zakonodavstvo iz oblasti okoliša, mi smo danas već vrlo blizu svjetskim standardima budući da je domaće okolišno zakonodavstvo dobrim dijelom usklađeno s tim standardima. Ali, očekuje nas još dosta posla kada je u pitanju prijenos preostalih direktiva u domaće zakonodavstvo i značajnije investiranje u infrastrukturu koje je planirano na duži vremenski period kako ne bi došlo do ugrožavanja ekonomskog razvitka“, izjavila je za Fenu federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić.