Od 1. februara
132

Dizel u RS-u će nakon povećanja akciza koštati 2,09 KM, u FBiH još nisu formirane cijene

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Od 1. februara Bosnace i Hercegovce očekuju više cijene goriva, koje donosi novi Zakon o akcizama. U Republici Srpskoj su formirane nove cijene, dok će u Federaciji BiH to biti učinjeno krajem januara.

Prema novim cijenama, dizel gorivo "euro 5" će na benzinskim pumpama u RS-u koštati 2,09 KM, bezolovni benzin 2,08 KM, dok će cijena plina biti 1,10 KM po litru. Ovo opet ovisi od kompanije do kompanije.

Kako nam je rekao Zoran Berak, sekretar grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, distributeri su prinuđeni da povise cijene dizelskih i benzinskih goriva za blizu 0,15 KM po litru.

"Novim izmjenama zakona uvodi se i taksa za puteve i autoputeve na tečni naftni gas (plin) u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputeve. To znači da će i ovaj energent poskupjeti za 0,40 KM po kilogramu plus PDV, a do sada nije postojala ova taksa za tečni naftni gas. U praksi se na benzinskim pumpama očekuje rast cijene ovog energenta za blizu 0,30 KM po litru", kazao je Berak.

Novim izmjenama Zakona o akcizama predviđeno je i dodavanje akcize na biogoriva i biotečnosti u iznosu od 0,30 KM po litru plus putarina na ovaj derivat u iznosu od 0,40 KM po litru, što je novi namet u iznosu od 0,70 KM po litru plus PDV za građane koji koriste ova goriva.

"Također, bit će povećana i akciza na ulje za loženje sa 0,30 KM po litru na 0,45 KM po litru", rekao je Berak..

Kako su nam rekli iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH i vlasnici nekoliko benzinskih pumpi, cijene u ovom dijelu BiH će biti formirane krajem mjeseca.

"Kod nas je slobodno formiranje cijena, ali pošto su promijenjene akcize za autoceste i lož-ulje, realno je očekivati da će za toliko biti povećane cijene. Kako će koja kompanija reagirati, da li će kompletan iznos ugraditi u cijene, što je za očekivati, ili će to biti nešto niže, to ne znamo. U svakom slučaju, potrošači se mogu nadati da će doći do povećanja cijena naftnih derivata", rekao je Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH.

Istakao je kako je novina ta što se uvodi akciza na biogoriva koja se mogu miješati s ovim gorivima i na pumpnim automatima se sada mora označavati da nafta koju prodaju sadrži tu vrstu goriva, što do sada nije bio slučaj.

"Uvedene su akcize i cestarina. Nelogično je ili propušteno u zakonu to što se na autoplin uvodi putarina od 40 feninga. Ne znamo kako će se tretirati jer će se to plaćati na granici i ne znamo kako će ljudi koji se griju na taj plin doći do povrata tih sredstava, jer zakonom to nije predviđeno", rekao je Bošković.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, trenutne prosječne cijene Euro Super benzina 95 su 1,90 KM, Euro Super benzina 98 2,01 KM i Euro dizela 1,88 KM.