Investicije
0

Distrikt Brčko u augustu dobija hotel sa pet zvjezdica

SRNA
U okviru tržnog centra "Merkator" u Brčkom, do sredine narednog mjeseca biće završena izgradnja sportsko-zabavnog centra, površine 18 hiljada metara kvadratnih, sa višenamjenskom salom i četrdesetak apartmana, kockarnicom, wellnes centrom i bazenom.

"U ovom objektu koji je u kategoriji hotela sa pet zvjezdica posao će dobiti oko 140 radnika", izjavio je danas novinarima rukovodilac radova sarajevskog Energogrupa Ismet Dedeić poslije razgovora sa gradonačelnikom Brčkog Draganom Pajićem koji je sa saradnicima obišao gradilište.

Uz napomenu da je „Energogrup“ u cjelokupan Merkatorov projekat u Brčkom, počevši  od prošle godine  dovršenog tržnog centra u kome je zaposlenje dobilo oko 110 radnika, investirao oko 90 miliona KM, Dedeić je podsjetio da je ova kompanija izgradnju hotela počela u junu prošle godine.

"Osim višenamjenske sale i četrdesetak apartmana, imućnim gostima hotela biće na raspolaganju i kockarnica, wellnes centar i bazen. Da bismo ostvarili željene efekte, biće nephodno, između ostalog, da vlasti u distriktu izmijene Zakon o igrama na sreću", kaže Dedeić. 

Prema njegovim riječima, ukoliko rukovodstvo Energogrupa naiđe na razumijevanje lokalne vlasti, ova kompanija bi u narednih pet do deset godina sličan hotel izgradila i na poznatom brčanskom izletištu Ficibajer, dok bi građani Brčkog na lokalitetu bivše Fazanerije dobili savremeni sportsko-rekreativni centar.

Gradonačelnik Brčkog Dragan Pajić izjavio je da je veoma zadovoljan kvalitetom izvedenih radova, te obećao svima koji žele da investiraju u ovu lokalnu zajednicu da mogu da računaju na pomoć Vlade distrikta.

"Skupština distrikta Brčko trebalo bi uskoro da donese zakon o  javno-privatnom partnerstvu kojim će biti omugućen lakši pristup stranim investitorima. S tim u vezi, očekujemo da će već naredne godine Ljubljanski univerzitet otvoriti studentski kampus na lokalitetu bivšeg tekstilnog kombinata Interplet. Vlada distrikta Brčko očekuje da će joj upravo nova zakonska regulativa omogućiti da dobije partnera za izgradnju gradske sportske dvorane sa 3.200 mjesta za sjedenje", dodao je Pajić.