Uspješne priče
729

Direktorica brenda Cesar's Marina Fazlagić: Nakon Importannea drugu poslovnicu otvaramo u Alti

E. Sk.
Foto: Edvin Kalić
Foto: Edvin Kalić
Kada su prije 11 godina otvorene poslovnice brenda Cesar's u Bosni i Hercegovini, Marina Fazlagić nije ni slutila da će sudbina uplesti svoje prste i da će to promijeniti njen život iz korijena. Vlasnik brenda iz Istanbula Murat Ince odlučio je da baš Marina bude ta kojoj će povjeriti vođenje kompletne firme u BiH.

Jedina poslovnica Cesar'sa koja postoji u našoj zemlji nalazi se u sarajevskom Importanne centru, no, otkriva nam Marina, već za mjesec će se otvoriti i druga u Alta centru u Sarajevu.

U razgovoru za Klix.ba Marina nam je ispričala kako je odlučila napustiti rodni Šibenik i preseliti u Sarajevo. Preko trnja do zvijezda, ova uspješna Dalmatinka je već pune dvije godine suvereno na čelu popularnog muškog brenda.

"Muratov put otvaranja poslovnica u BiH kpočeo je prije 11 godina. Radila sam prije svega u BBI poslovnici, nakon toga sam otišla u drugi brend, da bi me nakon toga vlasnik nazvao i rekao mi da je franšiza ukinuta, ali da želi da Cesar's ostane živjeti u BiH koju on sam voli i preferira", počela je svoju priču Marina.

Foto: Edvin Kalić
Foto: Edvin Kalić

Nakon što joj je ponudio da vodi kompletnu firmu počela je cijela priča...

"Krenuli smo od pronalaženja adekvatnog prostora, uređenja poslovnica, vođenja marketinga, pronalaženja radnika... Naravno, kada mi je to ponudio, bila mi je ogromna čast, takav gospodin i osoba kao što je on da želi baš mene na tom mjestu, ali sam znala da je to ujedno i velika odgovornost. Zavoljela sam ljude iz Istanbula s kojima sam sarađivala. Tamo je posebna atmosfera, iako često znaju reći da su Turci težak narod. Ja sam imala sreću da sam naišla na divne, tople ljude. Kada mi je Murat to ponudio, trebalo mi je neko vrijeme da razmislim, jer ipak je to veliki zalogaj, ali srce mi je govorilo da pristanem", govori Fazlagić.

Najteži dio posla je bio, kaže nam, naći klijente, upoznati ih o tome da Cesar's više nije u BBI centru, nego u Importanne centru, objasniti klijenteli da Cesar's više ne postoji u Mostaru, Banjoj Luci, nego samo u Sarajevu.

"Naravno, naši planovi jesu otvarati poslovnice i u Mostaru i u Banjoj Luci, Zenici, Tuzli... ako bude prilike, ali zasad smo tu u Importanne centru i nadamo se da ćemo za otprilike mjesec otvoriti poslovnicu i u Alti. To će biti jedine dvije poslovnice u Sarajevu", kaže.

Pitali smo našu sagovornicu šta to izdvaja brend Cesar's od ostalih.

"S obzirom na to da sam radila i u drugim brendovima, mogu reći da je Cesar's jedan od rijetkih brendova koji ima svoju proizvodnju i ovo što imamo u radnji dolazi direktno iz proizvodnje. Znači ne kupujemo od drugih, imamo svoje. Uvijek je važilo za Cesar's da je skup, međutim, s obzirom na to da je vlasnik sada preuzeo, imamo dvije ponude. Jedna je da imamo VIP dio, to je dio za ljude koji žele poslovno odijelo, od dobrih, visokokvalitetnih materijala, koje je skuplje, drugi dio radnje čine odijela pristupačnih cijena, odijela koja svako može priuštiti, a koja su jednako kvalitetna. Tu smo jedini, imamo odijela cjenovnog ranga s drugim jeftinijim brendovima, ali puno boljih materijala i kvaliteta", pojašnjava Fazlagić.

Priznaje kako se nije pokajala zbog toga što je odlučila prihvatiti ponudu koju je Ince dao.

Marina Fazlagić s vlasnikom brenda Muratom Inceom
Marina Fazlagić s vlasnikom brenda Muratom Inceom

"Moram priznati da je teško, naročito u Bosni i Hercegovini, ali nije mi žao. Smatram to ne samo svojim uspjehom, nego uspjehom cijelog svog tima. Ja jesam tu kao direktor, lider, ali imam super ekipu i tim, nadam se da će tako biti i u Alti kada otvorimo poslovnicu. Imam takav pristup da moji radnici imaju dobre plate, jer smo kao jedna porodica i zasad to odlično funkcionira. Trudimo se svi zajedno i ne bih mogla uspjeti bez njih", iskrena je Fazlagić.

Njihova klijentela je različita, govori.

"Dolaze nam direktori, ali i političari kojima posao zahtijeva da nose odijela svakodnevno, a s druge strane imamo za klijentelu i ljude koji kupuju po pristupačnijim cijenama. Imamo zaista raznovrsnu ponudu i svako sebe može naći i cjenovno i u načinu oblačenja", ističe Fazlagić.