Na zahtjev dioničara
1

Direktor Ubera podnio ostavku: Prevelik pritisak zbog mnogobrojnih skandala

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Direktor Ubera Travis Kalanick dao je ostavku na ovu poziciju nakon pritiska dioničara, objavili su mediji.

Ostavka se dogodila nakon pregleda prakse firme koju su potresali skandali u posljednje vrijeme, uključujući i pritužbe za seksualno uznemiravanje.

Kalanick je nedavno uzeo odsustvo zbog smrti svoje majke. Kako piše The New York Times, grupa investitora tražila je njegovu ostavku nakon nekoliko sati diskusije, ali će ostati u Uberu i kontrolisati većinu dionica.

"Volim Uber više od svega na svijetu i ovo je težak momenat u mom privatnom životu. Prihvatio sam zahtjev investitora da odstupim kako bi se Uber mogao razvijati", rekao je Kalanick.

Kompanija je u izjavi napisala kako je Travis uvijek stavljao kompaniju na prvo mjesto i da je ovo bila teška odluka.

"Odstupajući s pozicije, on uzima vrijeme da se oporavi od privatne tragedije, a kompaniji daje prostor i vrijeme da prigrli novo poglavlje u historiji razvoja. Nastavljamo vam služiti njim", navodi se u saopćenju.

U posljednje vrijeme bilo je nekoliko pritužbi za seksualno uznemiravanje u firmi, snimljena je svađa između Kalanicka i vozača, pogođeni su brojnim tužbama Googlea za krađu intelektualnog vlasništva, a objavljeni su i medicinski podaci žene koju je silovao vozač u Indiji. Kompanija je nedavno otpustila više od 20 osoba.

Kalanick je suosnivač Ubera koji je nastao 2009. godine i jedan je od simbola ove kompanije.