"Unaprijed planirano"
21

Direktor prodao Pfizerove dionice za 5,6 miliona dolara na dan objave vijesti o vakcini

B. R.
Albert Bourla dionice prodao za 5,6 miliona dolara (Foto: EPA-EFE)
Albert Bourla dionice prodao za 5,6 miliona dolara (Foto: EPA-EFE)
Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera, je prodao 132.508 dionica kompanije na dan kada su iz Pfizera i BioNTecha saopćili da učinkovitost njihove vakcine protiv koronavirusa iznosi 90 posto.
Cijene dionica su u petak, 6. novembra, bile od 15 centi do 36,40 dolara. U ponedjeljak, 9. novembra, kada je objavljena vijest o učinkovitosti, dionice su dostizale cijenu od 41,94 dolara. Dionice su prodate za 5,6 miliona dolara.

Iz Pfizera su potvrdili da su dionice prodate i poručili da je riječ o automatiziranom postupku. Tvrde da su prodate prema ranije utvrđenom planu trgovanja. Prema tom sistemu, dionice se prodaju onda kada njihova vrijednost bude veća od unaprijed utvrđene cijene.

Nakon prodaje Bourla ima 81.812 svojih dionica u Pfizeru. Na dan kada je objavljeno da efikasnost vakcine iznosi 90 posto je izjavio da je to "sjajan dan za nauku i čovječanstvo".

Vodeći naučnik ove kompanije Mikael Dolsten je ocijenio da je riječ o "jednom od najvećih medicinskih postignuća za društvo i čovječanstvo u posljednjih stotinu godina". Vakcina je još u trećoj fazi testiranja i do sada je testirana na 43.500 ljudi u šest država, prenosi list Independent.