Inspekcija u Kantonu Sarajevo
0

Direktor jedini prijavljeni uposlenik motela sa 23 sobe

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području Kantona Sarajevo inspektori Porezne uprave Federacije BiH u ponedjeljak su izvršili inspekciju 20 objekata priređivača igara na sreću i ugostitelja i 10 zapečatili zbog nepravilnosti u radu. Vlasnicima ovih objekata izdato je rješenje o privremenoj zabrani rada.

Inspektori su provjeravali zakonitosti poslovanja, evidentiranja prometa i zapošljavanja radnika u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH i drugim poreznim zakonima, saopćeno je.

Posebno su se istakla dva slučaja grubog kršenja zakona. U privrednom društvu Hescom d.o.o. Motel Union u centru Sarajeva utvrđeno je da je od 23 sobe izdato 18, a da istovremeno to pravno lice upošljava samo jednog radnika - direktora. Također, u automat klubu Gold je zatečeno preko 20 aparata za priređivanje igara na sreću, a klub nije imao odobrenje za rad.

U svim slučajevima Porezna uprava će izreći sankcije i preuzeti mjere u cilju naplate poreznih obaveza i doprinosa, a sve u skladu sa poreznim zakonima i Krivičnom Zakonu Federacije BiH, najavljuju iz ove institucije i dodaju kako će nastaviti rad na terenu da bi se otkrili poreski obveznici koji na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje ovih obaveza, posebno oni koji neovlašteno drže aparate za priređivanje igara na sreću, grubo kršeći zakon.

U svim slučajevima gdje postoji osnov sumnje da se radi o krivičnom djelu iz oblasti poreza , nadležne službe Porezne uprave će tužilaštvima podnijeti krivične izvještaje.