Mostar
0

Direktor izraelsko-američke firme Energtek Inc u posjeti Aluminiju

FENA
Lev Zaidenberg, direktor izraelsko-američke kompanije Energtek Inc., u pratnji svojih suradnika, boravio je u radnoj posjeti "Aluminiju" d. d. Mostar, gdje su mu domaćinima bili izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak Velimir Ćavar, direktor pogona Ljevaonica i predsjednik Nadzornog odbora Društva Željko Boras, direktor pogona Anode Ivan Grle te predstavnik Uprave Aluminija za energetiku i sisteme upravljanja dr. Ante Rezić. Izraelsko-američki gosti predstavili su svoje poslovanje, s nakanom uspostave dugoročne poslovne saadnje.

Naime, Energtek je svjetski lider u prevozu prirodnoga plina prema non pipe tehnologiji (tamo gdje nema plinovoda ostvaruje se opskrba poduzeća prirodnim plinom). Energtek je licenciran za istraživanja i iskorištavanje plinskih izvora na Filipinima i u Izraelu (plinski i naftni bazen Sde Helem). Primjenom non pipe tehnologije zajamčena je ušteda između 20 i 25 posto od sadanjih troškova za energente, dok se smanjuje i ispuštanje štetnih plinova do čak 90 posto.

Razlika u odnosu na klasični način isporuke plina u posudama pod tlakom jeste u tomu što je Energtek razvio poseban način komprimiranja prirodnoga plina, kojim se jednaka količina plina isporučuje pri tri do četiri puta nižem pritisku. Tako su značajno smanjeni kapitalni, kao i troškovi kasnijeg održavanja cjelokupne plinske opreme.

Primjena njihove metode u Aluminiju podrazumijevala izgradnju punionice i punjenje posuda plinom na mjestu gdje postoji plinovod (primjerice u Sarajevu), potom izgradnju prijemnoga postrojenja skupa s mjernim uređajima na mjestu isporuke (u Aluminiju), neprekidnu isporuku plina cestovnim putom (tegljačima) u Aluminij, priključivanje punih posuda i preuzimanje praznih. Iz Energeteka su voljni pripomoći i pri zamjeni opreme pri prelasku s lož-ulja na prirodni plin.

Zaidenberg je istaknuo kako bi njegova tvrtka odradila sve predradnje, a na Aluminiju bi bila obaveza da pribavi nužna uporabna odobrenja te osigura prostor za smještaj prijemnoga postrojenja za plin. Sukladno njihovu iskustvu, ulaganje se isplati već za pet do šest mjeseci.

Isporuka plina mogla bi otpočeti za pet do šest mjeseci po sklapanju ugovora, što je najkraće vrijeme potrebno za izgradnju punionice i prijemnog postrojenja te za pribavljanje nužnih odobrenja.

Ugovor se sklapa dugoročno, najčešće na pet godina, a cijena plina bila bi formulom (u odgovarajućemu postotku) vezana za burzovnu cijenu nafte.

Stručnjaci iz Energteka u Mostar dolaze ponovno sljedeće sedmice kako bi snimili postojeće stanje u Aluminiju i, u skladu s tim, pripremili valjanu konačnu ponudu, stoji u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću "Aluminiuja" d. d. Mostar.