Vodi banku od 2015.
3

Direktor čuvene banke Barclays pod istragom zbog povezanosti s Jeffreyjem Epsteinom

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki glavni izvršni direktor britanske banke Barclays (BCS) Jes Staley pod istragom je regulatora u Velikoj Britaniji zbog njegovih odnosa s osramoćenim finansijerom Jeffreyjem Epsteinom, saopćeno je iz banke.
"Odnos Staleyja i Epsteina bio je predmet istrage Uprave za finansijsko ponašanje (FCA)", kazali su iz Barclaysa, javlja CNN.

FCA i drugi britanski regulator Agencija za bonitetnu regulaciju Banke Engleske, također su potvrdili da istražuju izvršnog direktora Barclaysa.

Staley vodi banku od kraja 2015. godine. Prije toga radio je više od 30 godina u američkoj banci JPMorgan gdje je obavljao dužnost šefa odjela za investiciono bankarstvo.

Iz Barclaysa navode da je Staley razvio profesionalni odnos s Epsteinom još ranije u njegovoj karijeri. Podsjećamo, Epstein je prošle godine umro u zatvoru dok je čekao suđenje zbog optužbi za spolno nasilje i trgovinu seksualnim robljem.

Banka je saopćila i da je Staley rekao Upravnom odboru da nije imao kontakt s Epsteinom od kada je postao izvršni direktor Barclaysa u decembru 2015. godine.

"Na temelju pregleda provedenog uz podršku vanjskog saradnika, odbor vjeruje da je gospodin Staley bio dovoljno transparentan s kompanijom u pogledu prirode i opsega njegovih veza s gospodinom Epsteinom. Prema tome, Staley zadržava potpuno povjerenje odbora i jednoglasno će biti preporučen za ponovni izbor na godišnjoj skupštini", saopćeno je iz Upravnog odbora Barclaysa.