{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktor Applea je najplaćeniji u Americi

F
10.4.2012. u 08:49
1
6
Direktor Applea je najplaćeniji u Americi
1
Direktor Applea je najplaćeniji u Americi
Timk Cook
Izvršni direktor američke korporacije Apple Tim Cook bio je u 2011. najplaćenji rukovodilac neke kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama jer su njegova primanja povećana dva posto u odnosu na prethodnu godinu, objavio je list New York Times.
Cook je prošle godine primio ukupno 378 miliona dolara, uključujući plaću, bonuse i druge nagrade (oko 1,8 miliona dolara) i jednokratne isplate po dionicama (376,2 miliona dolara), prenijela je agencija Bloomberg.

Na drugom mjestu po zaradi bio je osnivač i izvršni direktor Oraclea Larry Ellison, koji je primio 77,6 miliona dolara, a na trećem čelnik kompanije JC Penney Ron Johnson sa 53,3 miliona dolara.

Cook je došao u Apple u martu 1998., a za izvršnog direktora je postavljen poslije ostavke Stevea Jobsa u augustu 2011.

Prosječna ukupna primanja izvršnih direktora u SAD, koje imaju navjeću nacionalnu privredu na sveijtu, povećana su prošle godine na 14,4 miliona dolara, naveo je u ponedeljak New York Times, pozivajući se na ispitivanje agencije Equilar iz američke savezne države Kalifornije koja se bavi primanjima rukovodilaca firmi koje su listirane na berzama.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: