Demant
0

'Direkcija cesta FBiH poslove ugovarala zakonito'

Sarajevo-x.com
Nakon objave članka pod nazivom "Nezakonito ugovoreni poslovi koštali više od 30 miliona maraka“ objavljenom 6. jula ove godine, javili su se nadležni iz Direkcije cesta FBiH demantujući konstataciju da su poslovi ugovarani nezakonito.

U saopštenju koje smo primili stoji stav kako je "kompletna nabavka radova redovnog održavanja magistralnih cesta provedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, uključujući i dodatne radove“, te da je "za redovno održavanje magistralnih cesta, uz tehničku i profesionalnu sposobnost, zahitjevano i iskustvo u održavanju magistralnih cesta u posljednih pet godina.“

"Konkurentnost ni u kom slučaju nije narušena, jer prema Članu 6, stav 3. Zakona o javnim nabavkama ovaj tender spada u međunarodni vrijednosni razred s obzirom da mu je vrijednost veća od 2.000.000 KM, tako da su se na isti mogli javiti ponuđači iz drugih država. Međunarodni vrijednosni razred proširuje mogućnost prijavljivanja ponuđača, iz čega se vidi da Direkcija cesta ni na koji način nije ograničila mogućnost učešća na tenderu, te nije narušen princip konkurentnosti“, navodi se u saopštenju.

Dalje je navedeno kako Član 17. Pravilnika o održavanju javnih cesta kaže da se radovi mogu ustupati pravnim i fizičkim licima koji moraju imati najmanje pet godine radnog iskustva na održavanju javnih cesta, a koje mogu biti magistralne, regionalne i lokalne, kao i ulice u naseljima i gradovima.

"JP Direkcija cesta F BiH upravlja mrežom magistralnih cesta u Federaciji BiH, kao menadžer magistralne cestovne mreže i, shodno tome, ima pravo tražiti izvođače koji su radili na održavanju magistralnih cesta, imajući u vidu specifičnost zahtjeva koje postavlja održavanje magistralnih cesta i s tim u vezi sofisticiranije postavljanje zahtjeva za dokazivanje sposobnosti ponuđača“, istaknuto je.

Dodjela ugovora dobavljaču koji nema traženo iskustvo, dodaju iz Direkcije cesta FBiH, dovela bi u pitanje mogućnost održavanja cesta u skladu sa Zakonom o cestama, te bi moglo doći do ugrožavanja sigurnosti učesnika u saobraćaju, što je rizik u koji se JP Direkcija cesta ne može upuštati.

"Također, i po planiranoj vrijednosti radova, ova nabavka je svrstana u red međunarodnih vrijednosnih razreda, što je navedeno i u obavještenju o nabavci, što znači da su ponude mogle predavati i inostrane firme, što je povećalo mogućnost konkurencije. Imajući u vidu važnost održavanja magistralnih cesta, smatramo da postavljeni kvalifikacioni kriteriji opravdani i u skladu s predmetom nabavke“, saopšteno je.