Tokio
0

Dionice na berzi pale na mjesečni minimum

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dionice na berzi u Tokiju danas su pale na najnižu vrijednost za posljednjih mjesec dana, a poslovanje evropskih berzi jutros je počelo značajnim padom vrijednosti dionica za više od dva procenta, javljaju svjetske novinske agencije.

Pad vrijednosti na evropskim berzama predvode dionice banaka i elektroenergetskih preduzeća, jer investitori oprezno trguju u očekivanju objavljivanja poslovnih rezultata kompanija iz četvrtog tromjesečja 2008.

Najveće smanjenje vrijednosti su zabiljeležile dionice banaka "Barkliz" (od 8,3 posto), UBS (5,2 posto) i "Rojal bank of Skotland" (4,7 posto), dok su dionice francuske elektroenergetske kompanije EDF pale za 6,6 posto.

Glavni indeks tokijske berze Nikei propao je za 4,8 procenata i zaključen je na 8.413,91 bodu, što je njegova najmanja vrijednost od 12. decembra 2008. godine, objavile su agencije.

Tako značajan pad prouzrokovali su rast jena, koji je najviše pogodio japanske izvoznike, kao i bojazni za poslovanje vodećih firmi te zemlje, ukazuju analitičari.

Zajednička evropska valuta danas je, prema očekivanjima, počela berzanski dan slabljenjem prema dolaru, prije svega zbog očekivanja da će Evropska centralna banka ove sedmice smanjiti kamatne stope.

Analitičari, međutim, nisu jedinstveni po tom pitanju. Prema mišljenju većine eksperata, glavna kamatna stopa Evropske centralne banke bi mogla da padne sa sadašnjih 2,5 procenata za pola procentnog boda, ali se pojavljuju i špekulacije o smanjenju za čak jedan procentni bod.

Na vrijednost eura prema drugim glavnim valutama, prije svega dolaru, utiče i upozorenje da bi agencija "Standard i Purs" mogla da smanji rejting Španije, objavile su agencije.