Internet kupovina
41

DHL Express naplaćuje carinu i porez i na besplatnu isporuku robe u BiH

Er. M.
DHL Express, svjetski lider u logistici i ekspresnoj dostavi, uprkos vrlo jasnim propisima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH naplaćuje uvozne dažbine i na besplatan transport robe koja iz inostranstva stigne u BiH putem njihove brze pošte.

Našem portalu javio se čitatelj koji se žalio da su mu prilikom narudžbe preko interneta dodatno naplaćene uvozne dažbine i na besplatan transport koji on ima kod prodavca. Kao dokaz dostavio nam je skeniranu uvoznu fakturu gdje je jasno naznačeno da trošak transporta ima popust 100% (100% discount) i koji mu nije naplaćen od prodavca. Čitatelj ističe da se nije žalio na uvozne dažbine na robu čija vrijednost prelazi 300KM, koje je uredno platio, nego samo na dažbine na besplatan transport.

Uvozni račun sa besplatnim shippingom
Uvozni račun sa besplatnim shippingom

Kako tvrdi naš čitatelj, nakon žalbe upućenu DHL-ovom uredu u Sarajevu dobio je odgovor kako je "komercijalna odluka prodavca da naručiocu ponudi besplatan transport, ali da to ne znači da trošak 'shippinga' ne postoji". Kako kažu, ta činjenica naručioca robe putem interneta ne oslobađa plaćanja ukupnih dažbina na carinsku osnovicu obračunatu po vrijednostima iskazanim na fakturi.

Tragom o informacije o naplati dažbine na besplatan transport kontaktirali smo Upravu za indirektno oporezivanje BiH iz koje su nam odgovorili na pitanje da li se za pošiljke preko 300 KM, koje svakako podliježu carinjenju, dodatno naplaćuju carina i PDV na "shipping" koji je ujedno besplatan. Odnosno, da li je potrebno ocariniti i besplatni transport u slučaju naručivanja robe putem interneta, kako to radi DHL Express u BiH.

Stav zvanične državne institucije ne poklapa se s tumačenjima DHL Expressa u BiH:

"Ukoliko osoba iz BiH prima paket od pravne osobe iz inozemstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu s Carinskom tarifom BiH (5 posto, 10 posto, 15 posto - ovisno o vrsti robe) i PDV 17 posto."

U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i slično. Prema tumačenju UIO BiH, to konkretno znači da ukoliko je transport iskazan na fakturi i plaćen, onda isto ulazi u osnovicu za obračun uvoznih dažbina. Što nije slučaj kod našeg čitatelja koji nije platio "shipping", a bio primoran da plati dažbine na isti.

Inače, carinska služba UIO BiH je u šest mjeseci 2019. godine u tri carinska referata koji se nalaze pri poštama u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru ukupno ocarinila 2.193 pošiljke, čija vrijednost je iznosila 2,4 miliona KM.

Tom prilikom su obračunate i plaćane uvozne dažbine u iznosu od 0,5 miliona KM. Najviše pošiljki ocarinjeno je u Sarajevu, potom u Banjoj Luci i onda u Mostaru. Kad je riječ o vrsti robe koju građani najviše naručuju putem interneta, onda svakako možemo reći da se uglavnom radi o tekstilnim proizvodima - garderobi, obući i kozmetičkim proizvodima.