biznis
0

Deutsche Telekom ostvario više od milijardu eura dobiti

NINA
Deutsche Telekom je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto-dobit od nešto iznad milijarde eura, što je za 60 posto više u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestila je u četvrtak njemačka kompanija.

Najveći evropski telekomunikacijski koncern izvijestio je i o porastu neto-prihoda za 3,5 posto na godišnjem nivou, na 14,4 milijardi eura. "Imamo sve razloge biti zadovoljni s rezultatima grupe", kazao je izvršni direktor kompanije Kai-Uwe Ricke.

Kompanijin izvještaj navodi da su dobiti potaknute snažnim rezultatima u širokopojasnom internetu i međunarodnom poslovanju, posebice u T-Mobile USA. "Naše operativne aktivnosti pokretači su ovih snažnih rezultata", kazao je Ricke.

Prema riječima financijskog direktora Karl-Gerharda Eicka, eksplozivan rast zabilježen je u prihodima od širokopojasnog interneta, budući su prihodi u tom segmentu skočili 85 posto na godišnjem nivou. Broj korisnika T-DSL-a u Njemačkoj porastao je za gotovo dva miliona od kraja prvog tromjeseča lani, dosegnuvši 6,4 miliona.

Deutsche Telekom je izvijestio i da se njegova baza korisnika širokopojasnog interneta više nego udvostručila na više od 300.000 u njegovim istočnoevropskim podružnicama, javlja Bankamagazin.