Sarajevo
0

Deseti interbalkanski forum udruženja banaka

FENA
Udruženje banka BiH domaćin je ovogodišnjeg, 10. interbalkanskog foruma u Sarajevu.

Skupu prisustvuju predstavnici udruženja banka, članica Interbalkanskog foruma iz Kipra, Grčke, Turske, Crne Gore, Srbije i BiH. Predviđene su brojne teme među kojima osvrt na bankarski sektor u BiH i na stanje u bankarstvu Evropske unije u kontekstu globalne finansijske krize.

Učesnici će razgovarati i o budućnosti finansijske supervizije u Evropskoj uniji i najnovijoj regulativi te suzbijanju pranja novca.

Izvršni sekretar Udruženja banka BiH Mijo Mišić izjavio je da je stanje u bankarskom sektoru u BiH stabilno i da su banke likvidne.

Podaci, po njegovim riječima, govore da je u ovoj godini stanje plasmana depozita na istom stanju kao što je to bilo na kraju prošle godine, što je posljedica utjecaja krize.

"Ne bi se moglo reći da je to u samom bankarstvu posebno problematično, ali ako to primijenimo na realni sektor, na kompanije, onda je sigurno da one imaju znatno više problema s obzirom na to da su pooštrene procedure, povećani rizici i da nema izvora sredstava kao ranije ili su ti izvori skupi", dodao je Mišić.

Savjetnica u Evropskom bankarskom savezu Viktorija Proskurovska podsjetila je da je Udruženje banaka BiH nedavno postalo pridruženi član tog saveza. Ovakve susrete ocijenila je korisnim za razmjenu znanja i iskustava, naglasivši da će buduća saradnja ovog saveza i udruženja banaka u regiji biti aktivna.

Udruženje banka iz Turske, kako je kazala njihova predstavnica Melike Mumcu, ima blisku saradnju i dobre veze s BiH, pa su bankari iz BiH bili u prilici posjetiti ovu zemlju i učestvovati na edukacijama o različitim bankarskim temama. Osim toga, kako je dodala, u BiH posluje Turkish Ziraat Bank putem koje je također uspostvljena bliska saradnju s bh. bankarima.

Globalna finansijska kriza imala je utjecaja na finansijske i bankarske sisteme, pa i na sistem u Turskoj. Međutim, taj utjecaj u Turskoj bio je prilično ograničen jer je Turska u 2001. prošla kroz finansijsku krizu nakon koje je reorganizovan bankarski sistem.

Podignuti su zahtjevi u pogledu kapitala, dobro osigurano upravljanje rizicima i uspostavljena kvalitetna i i jaka supervizija. "Na osnovu svega toga, možemo reći da je bankarski sistem u Turskoj danas veoma zdrav", dodala je Mumcu.

Specijalni savjetnik Udruženja banaka Grčke Vasilis Panagiotidis govorio je o budućnosti finansijske supervizije i aktuelne regulative u EU.

Globalna kriza, kako je kazao, dovela je do određenih promjena, odnosno do toga da se mora razmišljati o reorganizaciji supervizije na evropskom nivou.

Što se tiče grčkog bankarskog sektora, kriza je utjecala i na njih, ali oni i dalje imaju dobru saradnju s bankarskim sektorom u regiji i, kako procjenjuju, više od 600 milijardi eura aktive u regiji.

"Kvalitet ovakve saradnje najbolje se može ocijenitit baš kada dođu krizna vremana", kazao je Panagiotudis.

Interbalkanski forum Udruženja banaka formiran je 2004. na sjednici u Istanbulu, na inicijativu Udruženja banaka Grčke. Memorandum o razumijevanju tada su potpisali udruženja banaka iz Albanije, Bugarske, Kipra, Grčke, Rumunije, Crne Gore, Srbije, Turske, Bosne i Hercegovine i Slovenije kao pridruženog člana.

Cilj osnivanja Interbalkanskog foruma Udruženja banaka bio je promoviranje bankarstva u regiji Balkana.

Danas Forum broji devet članica - udruženja banaka Albanije, Bugarske, Rumunije, Kipra, Grčke, Turske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.