biznis
11

Deset godina Vispakove džinovske džezve

FENA
U nedjelju će biti obilježena 10. godišnjica uspostavljanja Guinnessovog rekorda najveće Vispakove džezve na svijetu i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih čuda.

Prije tačno 10 godina pod Starim mostom u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta skuhano je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara "zlatne džezve", a građani Mostara popili su 8.000 findžana kafe.

Do sada je iz jedne od najvećih atrakcija na svijetu, "zlatnu džezvu" - pravu bosansku kafu, probalo oko pet miliona ljudi na tri kontinenta, i to u Bosni i Hercegovini, Turskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Austriji, Kini, Brazilu, i drugim zemljama.

"Vrhunac naše desetogodišnje priče o bosanskoj kafi i našem ćeifu, doživjeli smo ovo ljeto u Brazilu, kada smo navijačima iz cijelog svijeta na čuvenoj Kopakabani pekli i iznosili našu "zlatnu džezvu". Mnogi nisu mogli vjerovati da smo održali obećanje koje smo dali prije početka kvalifikacija da ćemo je 'piti ako Bog da i u Brazilu'. Bilo je i suza radosnica. Hadžija Nasir Jabučar, majstor koji je zajedno s njegovim kalfama skovao džezvu prije 10 godina, prognozirao mi je da ću s njom obići svijet. Tako je i bilo. Postali smo na neki način zaštitni znak za bosanskohercegovačku tradiciju i kulturno naslijeđe. Svi mi iz Vispakovog tima veoma smo ponosni na tu činjenicu. Ovo je priča kojojoj nema kraja", riječi su Vispakovog 'kahva - majstora’, Nusreta Balte, koji je s džezvom ravno 10 godina.

Džezva će se pojaviti i na ovogodišnjim tradicionalnim 448. skokovima sa Starog mosta u Mostaru koji se održavaju u nedjelju, kada će i zvanično biti obilježena 10. godišnjica uspostave Guinnessovog rekorda.

Tokom dana, džezva će biti izložena na Starom mostu, a kafa će se služiti poslije iftara. U okviru obilježavanja jubileja na Starom mostu bit će postavljena izložba fotografija kojom će biti predstavljeno desetogodišnje putešestvije džezve po svijetu.

Kapacitet Vispakove džinovske džezve je 650 litara iz koje se popije oko 8.000 findžana kafe, a za jedno punjenje potrebno je oko 65 kg kafe. Nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika, saopćeno je iz agencije MCM.