{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deset godina od reforme platnog prometa u BiH

S
5.1.2011. u 15:14
0
0
Deset godina od reforme platnog prometa u BiH
0
Deset godina od reforme platnog prometa u BiH
Centralna banka BiH
Iz Centralne banke BiH podsjećaju da se danas navršava deset godina od reforme platnog prometa u BiH, što je najuspješnija reforma u bankarskom sektoru i jedna od najuspješnijih u BiH.
Reforma platnog prometa provedena je u rekordnom roku i BiH je prva zemlja u okruženju koja je u potpunosti prešla na novi sistem, iako su neke druge zemlje počele sa reformom znatno ranije.

U BiH je 5. januara 2001. godine platni promet prenesen iz zavoda za platni promet u komercijalne banke i Centralnu banku BiH, te zavodi za platni promet više nisu obavljali tu funkciju.

CB BiH je obezbijedila najsavremenije sisteme za izvršavanje međubankarskih platnih transakcija i to RTGS, odnosno sistem za poravnanje u realnom vremenu, što znači da se nalog poravnava odmah nakon slanja iz jedne banke u drugu i klijentu su sredstva odmah na raspolaganju i sistem žirokliringa u kome se radi multilateralno poravnanje u tri dnevna ciklusa.

Putem RTGS-a mogu se poravnavati svi nalozi, u skladu sa potrebama klijenta, a nalozi u iznosu većem od 10.000 KM moraju obavezno, dok žirokliring omogućava poravnanja naloga samo do 10.000 KM.

U prethodnih deset godina sistem je radio u punom kapacitetu, bez ikakvih problema i za to vrijeme je procesirano oko 233 miliona međubankarskih transakcija u vrijednosti od 438,8 milijardi KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: