233 miliona transakcija
0

Deset godina od reforme platnog prometa u BiH

SRNA
Centralna banka BiH
Centralna banka BiH
Iz Centralne banke BiH podsjećaju da se danas navršava deset godina od reforme platnog prometa u BiH, što je najuspješnija reforma u bankarskom sektoru i jedna od najuspješnijih u BiH.

Reforma platnog prometa provedena je u rekordnom roku i BiH je prva zemlja u okruženju koja je u potpunosti prešla na novi sistem, iako su neke druge zemlje počele sa reformom znatno ranije.

U BiH je 5. januara 2001. godine platni promet prenesen iz zavoda za platni promet u komercijalne banke i Centralnu banku BiH, te zavodi za platni promet više nisu obavljali tu funkciju. 

CB BiH je obezbijedila najsavremenije sisteme za izvršavanje međubankarskih platnih transakcija i to RTGS, odnosno sistem za poravnanje u realnom vremenu, što znači da se nalog poravnava odmah nakon slanja iz jedne banke u drugu i klijentu su sredstva odmah na raspolaganju i sistem žirokliringa u kome se radi multilateralno poravnanje u tri dnevna ciklusa.

 Putem RTGS-a mogu se poravnavati svi nalozi, u skladu sa potrebama klijenta, a nalozi u iznosu većem od 10.000 KM moraju obavezno, dok žirokliring omogućava poravnanja naloga samo do 10.000 KM. 

U prethodnih deset godina sistem je radio u punom kapacitetu, bez ikakvih problema i za to vrijeme je procesirano oko 233 miliona međubankarskih transakcija u vrijednosti od 438,8 milijardi KM.