biznis
0

"Delta maxi" za 70 miliona KM preuzela banjalučku "Tropik-maloprodaju"

FENA
Beogradska "Delta maxi" danas je preuzela kompaniju "Tropik-maloprodaja" iz Banje Luke, a ovaj posao vrijedan je 70 miliona KM.

Ugovor o preuzimanju, u prisustvu premijera RS-a Milorada Dodika, srbijanskog ministra za trgovinu i usluge Predraga Bubala, ministra za trgovinu i turizam RS-a Predraga Gluhakovića, te predsjednika i potpredsjednika "Delta Holdinga" Miroslova Miškovića i Milke Focan, potpisali su Dragan Filipović, direktor "Delta maxi" i Mirko Risović, suvlasnik kompanije "Tropik".

Filipović je istaknuo da "Delta maxi" ovim ugovorom postaje lider na teritoriji RS-a, a drugi maloprodajni lanac u BiH, s ciljem da u narednom periodu postanu ubjedljivo dominatni na teritoriji BiH.

Istaknuo je da je preuzimanje "Tropika", zvanično njihov prvi izlazak u region, te da će ovaj ugovor imati i značajne pozitivne posljedice na privredu obje zemlje.

Predstavnici "Delte" najavili su gradnju šest novih objekata u RS-u, te 10 na teritoriji Federacije BiH, zatim u RS-u širenje putem "greenfield" investicija, kao i na teritoriji cijele BiH s ambicijom da postane i regionalni lider.

Daljnji planovi "Delta maxija" odnose se na širenje mreže u Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Ukrajini i Moldaviji.

Direktor "Tropika" kazao je da porodica Risović ostaje vlasnik firme, a prodat je samo posao, dok nekretnine ostaju u njihovom vlasništvu.

Istaknuo je da će se nakon potpisivanja ugovora, "Tropik" okrenuti poslu s nekretninama, a imaju ugovor s "Deltom" da za njih rade sve te investicije.

"Nama je važno da je 'Delta' ovdje i njena aktivnost je dobrodošla", kazao je premijer Dodik izražavajući spremnost Vlade da da podršku njenim aktivnostima u RS-u.

Naveo je i da je ovo prvi važan korak, te da ima najave da će se "Delta" širiti na ovim prostorima.

Ministar trgovine i usluga u Vladi Srbije Predrag Bubalo je naglasio da je cilj Srbije da bude jedan od lidera u regionu, ali i da ima mogućnosti da investira, jer samo na taj način Srbija može biti i jaka i stabilna kako ekonomski tako i politički.

Ovaj ugovor, naveo je, na liniji je CEFTA sporazuma, te Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS-a.

Najavljena je promjena imena "Tropik-maloprodaje", dok će ime zadržati "Tropik-ribarstvo".