Uoči sjednice
8

Delegat iz TK Dževad Hodžić o prednostima izgradnje Bloka 7 Termelektrane u Tuzli

Klix.ba
Dževad Hadžić (Foto: Nkp.ba)
Dževad Hadžić (Foto: Nkp.ba)
Dževad Hadžić, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, ističe da će izgradnja zamjenskog Bloka 7 TE u Tuzli za Tuzlanski kanton imati višestruki značaj.

Dom naroda Parlamenta FBiH danas će donijeti konačnu odluku o tome da li će entitet Federacija BiH biti garant za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine od blizu 614 miliona eura, namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

"Prije svega, značit će puno u ekonomskom smislu. Radi se o direktnoj investiciji od blizu 1,5 milijardi maraka u sam termoblok, a također u drugom koraku planirana su i investiciona ulaganja u rudnik Šikulje i Dubrave potrebna za ostvarivanje planiranih kapaciteta uglja", kazao je Hadžić.

Ovo je možda prvi put da se federalne institucije znatno zadužuju, a da se investicije realiziraju na području TK, smatra on.

"Za nas na području TK ovaj projekt je veoma značajan i s ekološkog stanovišta. U Blok 7 će biti instalirana najsavremenija oprema koja će povećati energetsku efikasnost sa dosadašnjih 27 na 42 posto. Za istu količinu energije, spaljivat ćemo znatno manje lignita pa ćemo prema tome imati i manju emisiju ugljendioksida. Također, za 43 puta će biti smanjena emisija sumpora u atmosferu u odnosu na dosadašnja postrojenja. Nažalost, ne vidim još uvijek kvalitetno rješenje za odlaganje šljake i sumpora koji se dobije u procesu odsumporavanja, ali u svakom slučaju možemo reći da se radi o postrojenju koje ima znatno manji utjecaj na okolinu u odnosu na postojeće blokove", rekao je Hadžić

Pored prednosti energetske neovisnosti i sigurnog snabdijevanja električnom energijom čitave BiH, zamjenski blok 7 TE Tuzla, tvrdi on, osigurat će kontinuitet rada rudnika, značajne direktne i indirektne investicije koje će imati pozitivne ekonomske efekte prije svega na TK.