biznis
0

Delegacija turskog sindikata u posjeti PPDIVUT-u BiH

FENA
Delegacija Sindikata ugostiteljstva i turizma Turske, koju je predvodio predsjednik Džemail Bakindi, boravila je u Sarajevu gdje joj je domaćin bio Samostalni sindikat PPDIVUTBiH.

Kako je naglasio Bakindi, ova posjeta srodnom sindikatu BiH se odvija kao dio niza posjeta delegacije turskog sindikata koje su već obavljene srodnim sindikatima Grčke, Makedonije, Kosova, a nakon boravka u Sarajevu i BiH na redu je posjeta srodnom sindikatu Srbije.Kako je saopćeno iz PPDIVUT-a osnovni cilj razgovora sa sindikatima u regionu je sagledavanje njihovog stava o ideji Sindikata ugostiteljstva i turizma (SUTKOZ) iz Makedonije za formiranje regionalne sindikalne unije, koja bi obuhvatila sindikate većeg broja država u okviru EU i izvan nje.

Cilj formiranja sindikalne unije je efikasnija sindikalna borba za ravnomjerniji ekonomski i tehnološki razvoj država u regionu koji ide u pravcu smanjivanja nezaposlenosti i stope siromaštva.

Predsjednik Sindikata PPDIVUTBiH Mehmed Avdagić je podržao tu ideju, naglasivši da bi uloga unije trebala biti i jačanje sindikalnog pokreta i osposobljavanje radnika za efikasniju borbu radi ostvarivanja njihovih prava koja su širenjem globalizacije sve manja.

Prema Avdagićevom mišljenju ovakva unija bi imala i značajnog pozitivnog utjecaja na masovnost sindikalnog pokreta u regionu.