biznis
0

Delegacija BiH na sastanku o ekonomskom i fiskalnom programu u Bruxellesu

FENA
Bruxelles
Bruxelles
Predstavnici Generalne direkcije za ekonomske i fiskalne poslove Evropske komisije i delegacije BiH održat će u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu drugi ekspertni sastanak o ekonomskom i fiskalnom programu pod nazivom Ekonomski dijalog.

"Pokretanje ekonomskoga i fiskalnog programa (EEP) je daljnji korak u povećanom financijskom dijalogu o ekonomskim i fiskalnim pitanjima između potencijalnih zemalja kandidata i Evropske komisije", kazao je zamjenik ministra financija i trezora BiH Fuad Kasumović, koji predvodi bh. delegaciju na ovom sastanku, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Dodao je da se Ekonomski dijalog održava kao sektorski sastanak monitoring reformskih procesa (RPM), odnosno kao oblik planiranja i praćenja napretka u ekonomskoj i fiskalnoj oblasti a uveden je za BiH i druge države Balkana na temelju odluke Solunskog samita 2003. godine.

Kasumović ističe kako je prvi EPP BiH dostavila Generalnoj direkciji za ekonomske i fiskalne poslove Evropske komisije 1. decembra prošle godine i na briselskom sastanku eksperata razgovarat će se o programu i njegovim ocjenama od strane Evropske komisije.

Program obuhvaća noviji ekonomski i fiskalni napredak u BiH, fiskalno upravljanje, poboljšanje funkcioniranja tržišne ekonomije (strukturalne reforme), ostvarenje napretka u primjeni međunarodnih statističkih standarda, napredak administrativnih kapaciteta, unutarnju kontrolu javnih finansija, eksternu reviziju...

U delegaciji BiH su predstavnici državnih i entitetskih institucija, među kojima je i direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić.