{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deficit fonda PIO RS 120 miliona KM

F
27.6.2011. u 17:23
0
1
Deficit fonda PIO RS 120 miliona KM
0
Deficit fonda PIO RS 120 miliona KM
Foto: Arhiv
Deficit u Fondu PIO Republike Srpske je oko 120 miliona maraka, penzije su ubjedljivo najmanje u regionu, a zbog nedostatka novca standard penzionera je ispod svakog nivoa - jedna trećina penzionera u RS-u praktično gladuje.
Koliko je teško stanje, priznaje i resorni ministar Petar Đokić.

“S ovakvim velikim decifitom RS se ne može dugo nositi i došlo je vrijeme da priznamo da imamo problem. Proteklih godina se govorilo o tome djelimično, nedovoljno, ali ja problem gledam u oči i nema drugog načina da ga riješimo, ako ga ne vidimo”, tvrdi Đokić.

On ovim najavljuje i donošenje novog zakona o PIO u RS-u, protiv čijih rješenja u radnoj verziji su sindikalci i borci, jer pooštravaju uvjete radnika za odlazak u penziju, priprema se i razdvajanje ratnih i radnih prava, a sve kako bi se spasio od potpunog kolapsa Fond PIORS-a.

Đokić ipak kaže RS mora biti garant rješavanja problema u tom fondu, kao što je, navodi, proteklih godina bila garant isplate penzija.

-Moramo tražiti rješenje, naglašava Đokić, a podršku već ima od predsjednika Udruženja penzionera RS Rade Rakulja koji vjeruje da će novi zakon o PIO unaprijediti sistem, ali i zahtjeva da se hitno pronađe način za povećanje penzija.

-Toga neće biti sve dok se zakon ne usvoji, nedavno je jasno poručio i predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: