{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Decembarski prihodi od indirektnih poreza BiH u negativnoj zoni

F
1.2.2013. u 17:35
0
0
Decembarski prihodi od indirektnih poreza BiH u negativnoj zoni
0
Decembarski prihodi od indirektnih poreza BiH u negativnoj zoni
U decembru prošle godine zabilježen je pad prihoda od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini.
Ekonomisti u Odjeljenju za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO) smatraju da je to neočekivano, s obzirom na tradicionalno visoku naplatu indirektnih poreza.

- Mjesec decembar je donio preokret koji, ne samo da je anulirao do tada ostvarene pozitivne efekte, nego je prihode doveo u negativnu zonu - navodi se u najnovijem biltenu ovog odjeljenja UIOBiH.

Prema preliminarnom izvještaju UIO-a u decembru je prikupljeno, po odbitku povrata, 411,9 miliona KM prihoda ili 5,8 posto manje nego u decembru 2011.

Iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH napominju da je trend naplate prihoda od indirektnih poreza u periodu januar – novembar 2012., i pored snažnih mjesečnih turbulencija, bio pozitivan, za 0,1 procentnih poena iznad revidiranih godišnjih projekcija prihoda iz oktobra 2012.

Ukupna naplata prihoda od indirektnih poreza u 2012. godini je iznosila četiri milijarde i 988 miliona KM i manja je za 0,2 posto u odnosu na 2011.godinu.

Preliminarni podaci o naplati prihoda po vrstama ukazuju da je ukupna naplata indirektnih poreza u 2012. bila pod snažnim utjecajem oscilacija bruto PDV naplaćenog kod uvoza, te akciza na cigarete i derivata nafte.

Opširniju analizu naplate indirektnih poreza u 2012. ovo odjeljenje će objaviti u narednom biltenu kada budu dostupni konačni podaci o naplati prihoda i povratima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: