Eurostat
0

Danska najskuplja za život, Bugarska najjeftinija

FENA
Kopenhagen
Kopenhagen
Danska je najskuplja za život u 27-članoj Evropskoj uniji, s potrošačkim cijenama koje iznose 141 posto u odnosu na prosjek EU, dok je Bugarska najjeftinija sa 51 posto od prosjeka, saopćio je Statistički biro EU-a "Eurostat".

Poređenje cijena robe široke potrošnje i usluga u 2008. godini je pokazalo da je Irska na drugom mjestu među najskupljim zemljama, sa cijenama koje iznose 127 posto u odnosu na prosjek Unije.

Na tom spisku, za Irskom slijede Finska, Luksemburg, Švedska i Belgija.

Cijene u Njemačkoj iznose 104 procenta u odnosu na prosječne, saopćio je "Eurostat".

Istraživanje je pokazalo da najniže potrošačke cijene, poslije Bugarske, imaju bivše komunističke zemlje centralne i istočne Evrope - Rumunija, Litvanija, Poljska i Mađarska.

Reuters prenosi da je Britanija u prošloj godini imala najjeftiniju odjeću i kućne elektronske aparate, sa cijenama koje su iznosile 83 procenta u odnosu na prosjek EU u tim kategorijama, ali su zato alkohol i cigarete bili na nivou od 150 posto.

U Irskoj, alkohol i cigarete su bili još skuplji - 184 posto u odnosu na prosjek, dok francuskih 108 procenta i dalje opravdava organiziranje krstarenja poznatih kao "alkoholne ture".