biznis
0

"Dani borovnice 2008."

FENA
Treći po redu "Dani borovnice", koje organizuju Udruženje "Neretvica - Klis" Mjesna zajednica Jasenik, održani su 26. i 27. jula.

Cilj ove turističko- privredno - kulturne manifestacije je šira promocija neotkrivenih prirodnih ljepota, kulturnih, ekoloških i drugih vrijednosti doline Neretvice, čiji broj stanovnika je u posljednjih 30-ak godina prepolovljen i iznosi oko 7.000.

"Dani borovnice" započeli su u subotu, u Parsovićima, startom više od 25 terenskih vozila ("Džipijada"), koji su u koloni prošli "putevima borovnice": Bitovnja - Pogorelica - Zec planina, gdje je na tromeđi općina Konjic - Prozor - Rama - Gornji Vakuf organizovano noćenje i turnir u malom nogometu.

Učesnici manifestacije posjetili su izvor Neretvice (1580 m n/v), družili se sa beračima borovnica i ljekovitog bilja, da bi u nedjelju prisustvovali zabavnoj večeri u Jaseniku, gdje je na takmičenju pjevača - amatera, prvo mjesto osvojio Midhat Biber (Bjelimići), drugo Đenana Durek (Bugojno), a treće Dinka Sabitović (Sarajevo).

Manifestacija "Dani borovnice" i ove godine okupila je veliki broj učesnika, a iduće godine planiramo je obogatiti sa još više sadržaja, među kojima je i jedan okrugli sto o potencijalima, sadašnjosti i budućnosti Doline Neretvice, kazao je predsjednik Udruženja "Neretvica - Klis" prof. dr. Muharem Kozić.