Uloženo 15 miliona eura
0

Danas puštanje u saobraćaj Mahovljanske petlje

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Mahovljanska petlja na dijelu trase autoputa Banja Luka - Bosanska Gradiška danas će biti puštena u saobraćaj.

Ovoj svečanosti prisustvovat će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić, dok će rješenje o odobrenju za upotrebu petlje direktoru preduzeća "Autoputevi RS" Dušanu Topiću uručiti ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić.

Vrijednost ugovorenih radova na izgradnji ovog najsloženijeg projekta putne infrastrukture u Republici Srpskoj iznosila je oko 11,5 miliona eura, a dodatni radovi na klizištu bili su oko 3,5 miliona eura.

Mahovljanska petlja, sa ukupnom dužinom saobraćajnica od 7.360 metara, spajat će autoputeve Banja Luka - Bosanska Gradiška i Banja Luka – Doboj, čija gradnja uskoro treba da počne.

Radovi na izgradnji petlje trajali su više od dvije godine, a izvodili su ih češki konzorcijum "OHL ŽS" iz Brna i "Niskogradnja" iz Laktaša. U toku radova utrošeno je 30.000 metara kubnih betona, 40.000 tona asfalta, 600.000 metara kubnih iskopa i nasipa.

Na Mahovljanskoj petlji, koja zauzima površinu u prečniku od oko 1,5 kilometara, izgrađeno je sedam objekata, odnosno mostova i nadvožnjaka, od kojih je najduži 580 metara, te druga obilazna rampa koja prelazi preko autoputa Banja Luka - Bosanska Gradiška i spaja ga sa postojećim magistralnim putem, a u budućnosti sa autoputem Banja Luka - Doboj.

Svečano puštanje saobraćaja na Mahovljanskoj petlji predviđeno je u 11 sati.