Centar regije
32

Danas počinje Sarajevo Business Forum: Susreti investitora i prilika za milionske poslove

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Sarajevo Business Forum 2017 (SBF), osma međunarodna investicijska konferencija, počet će danas u Sarajevu pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Sve je spremno za osmu po redu smotru investitora i poslovnih ljudi, ali i predstavnika država i vlada iz cijeloga svijeta, koji imaju priliku da se upoznaju o mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regiona: Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

Danas i sutra Sarajevo će biti ekonomski centar regije, ali će se s pažnjom pratiti i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indoneziji, Azerbejdžanu, Briselu i drugim mjestima.

Na SBF-u i direktor aviokompanije Emirates

Ovogodišnji SBF objelodanit će niz projekata iz poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora. Očekuje se učešće velikog broja uglednih investitora i gostiju među kojima će biti čelni čovjek jedne od najvećih svjetskih aviokompanija Emirates Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

Prvog dana zasjedanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine prisutnima će se na otvaranju Foruma, između ostalih, obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i direktor u Direkciji za proširenje EU Christian Danielsson. Uvodna obraćanja imat će predstavnici organizatora Islamske razvojne banke i BBI banke, predsjednik IDB Bandar M. Hajjar te Amer Bukvić, generalni direktor BBI banke.

Najveća investitorska konferencija SBF 2017 u fokusu ima i regionalno povezivanje pa će jedan od najvažnijih panela biti posvećen saradnji država regiona i mogućnosti zajedničnog nastupanja pred međunarodnim investitorima.

Panel "One Region - One Economy" će okupiti ugledne govornike među kojima bivše regionalne državnike te predstavnike Evropske unije, Vijeća ministara BiH, vlada Srbije i Hrvatske te ugledne poduzetnike i predstavnike Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ekonomsko povezivanje istoka i zapada

Prvog dana Foruma bit će održan i panel o ulozi Jugoistočne Evrope u ekonomskom povezivanju istoka i zapada, a u njemu će učestvovati, između ostalih, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Posebna sesija prvog dana, organizirana u saradnji s Dubai Export i Dubai Islamic Economy Development Centrom, bit će posvećena islamskoj ekonomiji i halal tržištu.

Drugi dan Foruma bit će održan niz sesija održan u hotelu Hills, a međunarodni i domaći zvaničnici, investitori i stručnjaci će razmotriti teme povezivanja širih regiona Istočne Azije i Jugoistočne Evrope te Centralne i Zapadne Azije s našom regijom. Poseban dio bit će posvećen ulozi evropske perspektive u ekonomskom razvoju.

Bit će održani i okrugli stolovi o saradnji Dubaija s regijom te uvezivanju indonezijske privrede s poslovnim ljudima s Balkana. Ove godine očekuje se održavanje desetina direktnih susreta privrednika i razmjena ideja i projekata koji će rezultirati profitabilnim kooperacijama i otvaranjem novih privrednih šansi. Bit će dodijeljene i tradicionalne nagrade Sarajevo Business Bridge Awards.