Izgradnja koštala 43 miliona eura
0

Danas otvaranje dionice autoputa Kakanj - Bilješevo

FENA
Dionica autoputa na Koridoru Vc Kakanj - Bilješevo, duga deset kilometara, danas će biti puštena u promet, najavljeno je iz JP Autoceste FBiH.

Tim povodom na naplatnom mjestu Lučani bit će upriličena mala svečanost na kojoj će ujedno biti dodjeljni ugovori domaćim kompanijama koje će nastaviti s izvođenjem radova na tunelu Vijenac.

Kako je poznato, Autoceste FBiH su izmirile dugovanja koja je slovenska firma Primorje imala prema našim domaćim firmama, koje su radile kao podizvođači na tom tunelu i u kratkom vremenu riješen je problem ranijeg izvođača radova koji nije mogao završiti preuzeti posao.

Protokolom, među ostalim, predviđen je obilazak gradilišta tunela Vijenac (ulaz iz pravca Sarajeva), kao i prigodna obraćanja direktora JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensada Karića, federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića, ministra komunikacija i prometa BiH Damira Hadžića, premijera FBiH Nermina Nikšića, te izvođača radova.

Dionica Kakanj - Bilješevo je ukupne dužine deset kilometara i njena izgradnja je koštala 43 miliona eura.

Na toj poddionici autoceste koridora Vc značajniji objekti su tri velika dupla mosta na autocesti, dva velika mosta na regionalnoj cesti, sanacija jednog od najvećeg i najzahtjevnijeg klizišta u BiH, klizišta Tičići s potpornom konstrukcijom dužine 600 metara gdje je klizna masa više miliona kubnih metara (investiciona vrijednost skoro pet milona eura).

Na poddionici su i veliki vijadukt dužine 225 metara na autocesti, potputnjak Lučani dužine 80 metara, naplatno mjesto Lučani, te tridesetak manjih mostova i prolaza.