Ekonomska kriza
0

Daily Telegraph: Svijet se mijenja iz temelja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ekonomska kriza je tako ozbiljna da su vlade širom svijeta spremne štampati novac kako bi spriječile potpuno zamrzavanje ekonomije, piše u četvrtak ekonomski komentator Daily Telegrapha.

Nikada do sada početak nove godine neće donijeti tako ogromnu transformaciju ekonomske scene. Svijet se iz temelja mijenja - kamatne stope više ne predstavljaju glavno sredstvo ekonomske politike, a bankarski sistem, donedavno čvrst temelj globalne ekonomije, na ivici je nacionalizacije.

Suštinsko pitanje više neće biti koliko bogatstvo privreda može stvoriti u idućih dvanaest mjeseci, već da li je očekuje godina ili decenija recesije. Ovo su sumorna vremena i takva će ostati još izvjesno vrijeme, zaključuje ekonomski komentator Daily Telegrapha.

Dnevnik The Independent u redakcijskom komentaru ističe u četvrtak da su u ovom vanrednom stanju za ekonomiju neophodni i radikalni potezi.

Odluka američke centralne banke (Fed) da kamatnu stopu smanji do nivoa između nule i 0,25 posto predstavlja očajnički pokušaj da se potakne ekonomska aktivnost, a taj primjer bi uskoro mogla slijediti i Engleska centralna banka.

Riječ je o potezima bez presedana koje vuku kreatori monetarne politike, no ovo su, ocjenjuje uvodničar lista, i vremena bez presedana. Trenutno najveću prijetnju ne predstavlja inflacija već paralizirajuća deflacija.

U kombinaciji s negativnim privrednim rastom deflacija bi mogla izazvati goleme socijalne probleme.

Zbog svega toga ne može se isključiti mogućnost jačanja nacionalnog protekcionizma, što nezaobilazno budi sjećanja na tridesete godine prošlog stoljeća, navodi autor uredničkog komentara u Independentu.