Observer
0

Da li je vrijeme da Britanija odustane od funte?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Još jedna loša vijest za Britaniju je pad funte u odnosu na euro, po prvi put od lansiranja zajedničke evropske valute.

Observer prenosi mišljenje ekonomista i opozicionih političara da je pad funte na manje od jednog eura, kad se uračuna provizija pri razmjeni valuta, ključan psihološki momenat i dokaz sve manjeg povjerenja u status britanske ekonomije na globalnom finansijkom tržištu.

"Britanija je prvo sumnjala da će euro uopšte biti uveden, onda se pitala da li će opstati, pa da li će postati ozbiljna valuta. Sada je jasno da je euro druga svjetska valuta, poslije dolara. Funta će postajati sve nestabilnija i svi će na euro gledati kao na sigurniju valutu. Koliko će poslova i radnih života biti protraćeno dok ideolozi ne shvate da je vrijeme da se u Britaniji uvede euro, pita se jedan od vodećih ekonomista i komentatora.

Turističke agencije izvještavaju o smanjenom interesovanju Britanaca za skijanje u Evropi, a opozicioni političari smatraju premijera Browna direktno odgovornim za pad funte.

Iako je pad nacionalne valute neposredno uzrokovan nedavnim smanjenjem kamatnih stopa, razlog za njihovo smanjenje leži u strahu da je britanska ekonomija zapravo slaba, s nerealno visokim cijenama nekretnina. Brown je samo reagirao na ovu situaciju, ali nije učinio ništa što bi se odnosilo na suštinski problem, prenosi Observer mišljenje jednog opozicionog stručnjaka.