biznis
12

Cyprus Airways obustavio sve letove

SRNA
Kipar je danas saopštio da su obustavljeni svi letovi nacionalne aviokompanije Cyprus Airways nakon što je EU naredila Nikoziji da mora vratiti nelegalnu državnu pomoć, koja je odobrena kompaniji.

Kiparski ministar finansija Haris Jorgijades izjavio je da nakon odluke Brisela Cyprus Airways više nije "ekonomski održiv" i da prekida sve operacije.

Cyprus Airways obavio je sinoć svoj posljednji let iz Atine ka Larnaki na jugu Kipra.

"Tužni smo zbog nastale situacije i Vlada će pokušati da održi vazduhoplovne veze između ostrva i ostatka svijeta", rekao je ministar komunikacija Marios Demetrijades.

On je istakao da je aviokompanija od 2007. godine dobila 130 miliona eura pomoći bez ikakvih rezultata.

"Sav taj novac je odobren i prethodna administracija nije uložila nikakve napore za restrukturu kompanije", kaže Demetrijades"

On je naglasio da će Vlada pokušati da pronađe način za stvaranje novog avioprevoznika, ukoliko uspije da pronađe ozbiljne investitore te da je, za takvu mogućnost, već otkupljen logo Cyprus Airwaysa.

EU je Kipru naredila da od Cyprus Airwaysa uzme oko 65 miliona eura nelegalne državne pomooći.

"Nakon dublje istrage, Evropska komisija je zaključila da je paket pomoći za restrukturu Cyprus Airwaysa toj kompaniji dao nepoštenu prednost nad konkurentima čime su prekršena pravila EU za državnu pomoć", ističe evropski komesar za konkurentnost Margret Vestager.

Cyprus Airways je 93 posto u vlasništvu države i nekoliko planova za smanjenje troškova nisu smanjili gubitke u poslovanju.

Kompanija je 2012. godine prijavila neto gubitak od 55,8 miliona eura što je više nego dvostruko u odnosu na 23,88 miliona eura prijavljenih 2011. godine.