{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CRIA istraživanje: Djeca osjećaju posljedice poskupljenja

F
FENA
6.12.2007. u 13:31
0
0
CRIA istraživanje: Djeca osjećaju posljedice poskupljenja
0
CRIA istraživanje: Djeca osjećaju posljedice poskupljenja
Direkcija za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH, zajedno s UNICEF-om, Save the Children UK i Uredom za međunarodni razvoj Velike Britanije razvili su metodologiju za procjenu utjecaja makroekonomskih strategija na djecu (CRIA).
Na prezentaciji tog istraživanja, upriličenoj danas u Sarajevu, istaknuto je da to istraživanje ukazuje na to da povećanje cijena osnovnih životnih namirnica ozbiljno utječe na dobrobit domaćinstava s djecom i na usluge za djecu i trebalo bi da posluži kao sredstvo koje će kreatorima politika omogućiti da izvrše procjenu planiranih makroekonomskih politika za djecu.

Predstavnica UNICEF-a u BiH June Kunugi naglasila je danas da bilo koja odluka o poskupljenju životnih namirnica mora biti pažljivo razmotrena kako bi se procijenio njen utjecaj na porodice s djecom i da bi se osigurale mjere za ublažavanje negativnih efekata. "Djeca i njihove porodice već predstavljaju ranjivu grupu posebno osjetljivu na siromaštvo i naša je odgovornost da osiguramo njihovu zaštitu od neželjenih šokova na makroekonomskom nivou", kazala je Kunugi.

CRIA istraživanje je procijenilo i potencijalni utjecaj poskupljenja i na institucije koje rade za djecu i s djecom kao što su škole i institucije za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja.

Roditelji koji su učestovali u istraživanju su se usaglasili da svako poskupljenje mijenja navike i životni standard djece. Poskupljenje struje najviše bi pogodilo mlade ljude jer bi, kako se navodi u istraživanju, roditelji počeli štedjeti na odjeći, školovanju i namirnicama.

Mnogi predstavnici škola, zdravstvenih ustanova i centara za socijalni rad izjavili su da bi poskupljenje struje vodilo ka ozbiljnom padu kvaliteta i dostupnosti usluga za djecu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: