Projekat počeo 2019.
0

CPA pozvala načelnike i gradonačelnike da učestvuju u izradi Indeksa rada općina

B. R.
Ilustracija: CPA
Ilustracija: CPA
Centar za javne politike i ekonomske analize (CPA) iz Zenice je pismeno pozvao načelnike i gradonačelnike da učestvuju u izradi Indeksa rada općina (IRO) za 2021. godinu.

Kako su saopćili, uz poziv su im dostavili i primjerke izvještaja za prošlu godinu. Kao cilj su naveli da se izvrši uvidu što veći broj lokalnih zajednica te da se na taj način kreira podloga za evaluiranje rada političkih predstavnika u toku trenutnog mandata. Potom su detaljnije obrazložili šta podrazumijeva prethodno navedeno.

"U idealnoj situaciji, javnosti će pred sljedeće lokalne izbore biti prezentirani ažurirani rezultati na osnovu kojih će, uz pomoć objektivnih mjerila, moći ocijeniti rad izabranih političkih kandidata i na taj način odlučiti da li obnoviti povjerenje starim ili pružiti povjerenje novim kandidatima", poručili su iz CPA.

Kako su naveli, IRO je jedinstven dokument iz oblasti lokalne samouprave. Cilj ovog projekta je da se, kako su istakli, poveća odgovornost lokalnih vlasti za kvalitet života građana u Bosni i Hercegovini i to na bazi objektivnih i mjerljivih indikatora koji trebaju da postanu standard za evaluaciju rada načelnika, gradonačelnika i lokalnih vijeća.

"Indeks baziran na 98 indikatora"

Naglasili su da je IRO baziran na 98 indikatora iz svih oblasti društvenog djelovanja za koje su direktno ili indirektno zadužene lokalne samouprave, uz kontrolne indikatore koji ukazuju na opće stanje u jednoj općini i gradu.

(Grado)načelnicima ustupljen izvještaj za prošlu godinu (Foto: CPA)
(Grado)načelnicima ustupljen izvještaj za prošlu godinu (Foto: CPA)

"Ovim objektivnim mjerilom je moguće porediti rad izabranih političkih opcija, utjecati na njihov rad, te porediti isti s drugim općinama/gradovima i ukazivati na dobre te upozoravati na loše prakse lokaliteta", saopćili su iz CPA.

Napomenuli su da je projekat počeo 2019. godine kada su pripremili prvi nacrt metodologije, a koji je prije, kako su naveli, svog finalnog izgleda evaluiran od eksternih stranaka od interesa koje su uključivale pojedince, kao i organizacije koje su doprinijele uređivanju strukture Indeksa.

"Indeks rada općina je sredstvo koje služi širokoj paleti interesnih stranaka, od načelnika i načelnica, gradskih uprava i vijeća, samih građana, interesnih grupa, kao i nevladinog sektora, za identifikaciju i evaluaciju stanja u lokalnim samoupravama i postavljanjem temelja za bolju i ljepšu budućnost našeg naroda", poručio je direktor CPA Edo Omerčević.

"Većina načelnika i gradonačelnika nisu bili zainteresovani"

Prošla godina je obilježena, kako su istakli, kreiranjem prve verzije Indeksa, uz dobrovoljnu saradnju općina/gradova. U CPA su potcrtali da se nažalost načelnici i gradonačelnici nisu pokazali zainteresiranim za saradnju, te da su od 35 općina/gradova s kojima su stupili u kontakt, 31, odnosno 89 posto njih nije dalo podatke.

Posebno je iskorišten početak pandemije, pravdajući nemogućnost učešća vanrednim stanjem izazvanim pandemijom. Općine koje su odlučile biti dio prvog, testnog kruga su Kakanj, Zavidovići, Bosanska Krupa i Novi Travnik, te podaci koje su ove općine dostavile su poslužile za evaluiranje funkcionalnosti indeksa, saopćili su CPA.

Indeks, kao i izvještaj o prvom, testnom krugu prikupljanja podataka, je dostupan na web stranici.