{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Concorde će biti zauvjek prizemljen na jesen

12.4.2003. u 03:05
0
0
Concorde će biti zauvjek prizemljen na jesen
0
Concorde će biti zauvjek prizemljen na jesen
Britanska avio kompanija British airways i francuski Air France objavili su da na jesen zauvijek prizemljuju avione Concorde zbog pada potražnje i sve većih tehničkih problema. Time se završava jedno značajno razdoblje u povijesti avio prevoza.
Među nezgrapnim jumbo jetovima na londonskim i pariški pistama, Concorde je uvijek izgledao nevjerovatno malen, ali daleko najelegentniji, iako je dizajn tog aviona stariji od 25 godina. No pošto je prilikom pada Concordea prije tri godine pokraj Pariza poginulo 113 osoba, broj putnika zainteresiranih za let Concordeom nikad više nije dostigao nekadašnju razinu.
Concorde, koji je počeo letjeti prije 25 godina, bit će prizemljen zbog mnogo ekonomskih i tehničkih problema. Potkraj prošle godine zbog otkazivanja motora avion za New York morao se vratiti u London, a drugi je morao smanjiti brzinu jer su se pojavile pukotine na prozorima.
U studenom 2002., putnici Air Franceovog Concordea doživjeli su šok jer je pilot zbog otkazivanja jednog motora morao naglo smanjiti visinu za 8000 metara. Usprkos tome, bivši pilot Concordea Jock Lowe smatra da je Concorde bio veliko tehnološko dostignuće, te da se ne smije zaboraviti da je Concorde bio nevjerovatno uspješan i da je doveo ljude do ruba svemira brzinom dvostruko većom od zvuka.
Iako Concorde nikad nije bio sasvim rentabilan, ekonomska opravdanost ulaganja u otklanjanje nedostataka na tim zrakoplovima dodatno je dovedena u pitanje smanjenjem potražnje zbog rata u Iraku i slabljenja svjetskog privrede. U privrednom smislu presudan je bio pad kupnje karata prve klase na prekoatlantskim linijama i to je zapečatilo sudbinu Concordea.

Izvor: BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: