biznis
0

Commerzbank preuzima Dresdner bank

FENA
Njemačka "Commerzbank" je za 9,8 milijardi eura preuzela rivalsku banku "Dresdner bank" od njezine matične kompanije "Allianz", čime je stvoren novi bankarski gigant u najvećoj privredi Evropske unije, saopćile su banke.

"Commerzbank" i njemačka osiguravajuća kuća "Allianz" su saopćenje o preuzimanju "Dresdnera" objavile u nedjelju uvečer nakon što su njihovi nadzorni odbori na dva odvojena sastanka odobrili integraciju druge i treće po veličini banke u Njemačkoj, prenijela je agencija DPA.

Novointegrirana finansijska institucija "Commerzbank-Dresdner bank" raspolagat će imovinom u ukupnoj vrijednosti 1,09 biliona eura i imati 11 miliona klijenata u Njemačkoj, ali će najveća banka u toj zemlji, s imovinom vrijednom oko dvije milijarde eura, i dalje ostati "Deutsche bank", koja je prije osam godina neuspješno pokušala preuzeri "Dresdner".

"Ovo je prekretnica u konsolidaciji njemačkog bankarskog sektora. Dvije banke će zajedno oformiti instituciju koja će biti tržišni lider u Njemačkoj za privatne klijente i mala i srednja preduzeća", izjavio je izvršni direktor "Allianza" Michael Dickman.

Integracija će, međutim, dovesti do smanjenja brojnosti radne snage banaka od 67.000 ljudi, pa će bez posla ostati 9.000 zaposlenih, od kojih 2.500 radnika u inozemnim filijalama, navodi se u saopćenju.

Ugovorom je predviđeno da će "Commerzbank" preuzeti 136 godina staru banku "Dresdner" u dva koraka, tako što će ove godine biti preuzet udio od 60,2 posto, a ostatak 2009. godine.