|

Coca-Cola prodaje punionice, dobit pala 55 posto

Coca-Cola prodaje punionice, dobit pala 55 posto
31
F
FENA
10.2.2017. u 12:21
76
komentara
31

dijeljenja
Coca-Cola prodaje punionice, dobit pala 55 posto Foto: EPA
Dobit Coca-Cole pala je 55 posto u posljednjem tromjesečju, a pali su i prihodi te prodaja najvećeg svjetskog proizvođača bezalkoholnih pića dok nastavlja restrukturirati svoje poslovanje.
Po poslovnom izvještaju objavljenom u četvrtak, Coca-Cola je zaradila 550 miliona dolara u posljednjem tromjesečju 2016., dok je godinu dana ranije ostvarila dobit od 1,24 milijarde.

Ukupni prihod pao je s 10 milijardi dolara na 9,41 milijardu, što je posljedica jakog dolara, akvizicija i prodaje dijela poslovanja.

Obim prodaje u svijetu je pao za jedan posto, pri čemu je za četiri posto potonuo u Latinskoj Americi, dok je za jedan posto povećan u Sjevernoj Americi i Evropi.

Ta kompanija je u procesu prodaje svojih punionica nezavisnim firmama koje će flaširati njene sokove i ostale napitke. Umjesto punionica, Coca-Cola će naglasak staviti na marketing svojih brendova i prodaju sirupa i koncentrata za punionice.

Te promjene znače manje prihode za Coca-Colu, ali i niže troškove.

Iako su poslovni rezultati kompanije nešto bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Coca-Cole pala je u četvrtak skoro dva posto.
Prijavi grešku


Komentari (76)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...