biznis
0

Coca-Cola imenovala novog izvršnog direktora

Sarajevo-x.com / Coca-Cola
Upravni odbor Kompanije Coca-Cola imenovao je gospodina Muhtara Kenta za glavnog izvršnog direktora (COO). Odluka na snagu stupa odmah.

G. Muhtar Kent prethodno je imenovan na mjesto predsjednika kompanije Coca-Cola International u februaru ove godine, gdje je bio odgovoran za funkcioniranje Coca-Cola kompanije u više od 200 zemalja svijeta.

Na svom novom položaju g. Kent će imati neposrednu odgovornost za implementiranje strategije rasta kompanije i vodit će djelatnosti širom svijeta. Također će direktno rukovoditi odjelima za odnose s punionicama u više od 200 zemalja, kao i odjelima za odnose s velikim kupcima i nabavku. On će i dalje biti odgovoran predsjedavajućem i predsjedniku Uprave Kompanije Coca-Cola gospodinu Nevillu Isdellu.

G. Muhtar Kent svoju je karijeru započeo upravo u Coca-Coli prije 28 godina, pa je tako imao udjela u impresivnom rastu kompanije na ključnim tržištima, obavljajući dužnost predsjednika sjevernoazijske, evroazijske i bliskoistočne grupacije 2005. godine.

Naglasivši da se 95% rasta kompanije u toku 2006. godine desilo upravo na tržištima koje je predvodio g. Muhtar Kent sa svojim timom, g. Neville Isdell, predsjedavajući Coca-Cola Kompanije je dodao: „Muhtar Kent je veoma iskusan i uspješan poslovni čovjek, poznat po svojoj brzini, po saradnji s partnerskim punionicama i disciplini. Zato smo ga Upravni odbor i ja pozvali da preuzme ovu rukovodeću poziciju. Veoma se radujem našem zajedničkom radu i novim poslovnim pobjedama, jer mi vodimo Coca-Cola kompaniju u budućnost s održivim porastom.“

G. Muhtar Kent rođen je u Turskoj. Diplomirao je ekonomiju na Univerzitetu Hull u Engleskoj, gdje je završio i postdiplomski studij menadžmenta, na Univerzitetu London City.

Pridruživši se Coca-Cola Kompaniji u Atlanti 1978. godine, g. Muhtar je obavljao različite dužnosti u odjelima marketinga i operative. Godine 1985. imenovan je za generalnog direktora Coca-Cole za Tursku i Srednju Aziju, a od 1989. do 1995. obavljao je dužnost predsjednika Istočnog i Srednjoevropskog odjela i višeg predsjednika Coca-Cole International u 23 zemlje.

Od 1995. do 1998. godine g. Muhtar je obavljao dužnost izvršnog direktora punionica Coca-Cola Amatil-Europe, pokrivajući njihove djelatnosti u 12 zemalja.

Od 1999. do povratka u Kompaniju vršio je dužnost predsjednika Efes Beverage Group, jedne od najvećih međunarodnih kompanija za proizvodnju pića, a bio je i partner turske Coca-Cola punionice Icecek. Dok je rukovodio ovom kompanijom, izveo je Efes Breweries International na londonsku berzu i uspio 2,5 puta povećati njen tržišni kapital.