biznis
0

Coca-Cola 65% budžeta za nabavke usmjerila na domaće dobavljače

Klix.ba
U hotelu Novotel Bristol u Sarajevu, u prisustvu brojnih predstavnika vladinih institucija, poslovne i akademske zajednice, nevladinog sektora i medija, održan Coca-Colin Forum o održivom poslovanju, na kojem je predstavljen prvi lokalni Izvještaj o održivom poslovanju Coca-Cole HBC B-H Sarajevo u 2016. godini.

U okviru Foruma pokrenut je dijalog o značaju održivog poslovanja kompanija za ekonomski i socijalni napredak bosanskohercegovačkog društva.

Izvještaj predstavlja ekonomski, okolinski i društveni utjecaj svakodnevnog poslovanja Coca-Cole, vrijednosti kompanije i model upravljanja te vezu između njene strategije i opredjeljenja ka globalnoj održivoj ekonomiji.

"Principi održivosti strateški su prioritet naše kompanije. Integrirani su u sve naše poslovne procese na kojima gradimo svoju uspješnost. Poslovanje u skladu s principima održivosti omogućava nam da budemo pokretači pozitivnih promjena, pouzdan i poželjan partner koji čuva prirodna bogatstva i stvara dodatnu vrijednost za kompaniju, partnere i zajednicu u kojoj poslujemo. Coca-Cola HBC B-H svojim poslovanjem generira 0,5% BDP-a, treću godinu zaredom su nas naši kupci ocijenili kao najboljeg dobavljača u industriji, a 65% budžeta za nabavku usmjerili smo na domaće dobavljače", istakla je Ruža Tomić-Fontana, generalna direktorica Coca-Cole HBC za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, te dodala da je prvi lokalni izvještaj urađen s ciljem promocije održivog poslovanja i predstavljanja praksi i postignuća u oblasti održivog poslovanja kompanije svim interesnim grupama.

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo do sada je o svojim postignućima u području održivosti izvještavala matičnu kompaniju Coca-Colu HBC, koja posluje u 28 zemalja i koja je u septembru četvrti put zaredom proglašena liderom održivog poslovanja u industriji bezalkoholnih pića po Dow Jones indeksima održivosti (DJSI). Postignuća Coca-Cole HBC B-H Sarajevo također su doprinijela ovom uspjehu.

Izvještaj je urađen u skladu s G4 smjernicama Globalne inicijative za izvještavanje (GRI), a u njegovoj izradi učestvovali su predstavnici svih odjela i službi Coca-Cole HBC B-H Sarajevo. Stručnu podršku, monitoring i verifikaciju primjene G4 smjernica za izvještavanje o održivosti dao je ekspertni tim Ekonomskog instituta u Sarajevu, koji je na Forumu predstavio metodologiju izrade izvještaja i najznačajnija postignuća.

Izvještavanje je višestruko korisna praksa koja kompanijama pomaže da prije svega mjere, razumiju i predstavljaju svoja ekonomska, okolinska, društvena i postignuća u oblasti korporativnog upravljanja, ali i da postavljaju ciljeve i upravljaju promjenama efektivnije, da budu transparentne u pogledu rizika s kojima se suočavaju i daju ključnu ulogu interesnim grupama u identifikovanju pitanja od značaja za poslovanje.

"Coca-Cola HBC B-H Sarajevo je ostvarila značajne rezultate i u području smanjenja utjecaja na okoliš – čak 93% otpada nastalog u procesu proizvodnje je reciklirala, u periodu 2010–2016. za 46% smanjila potrošnju vode, a za 20% potrošnju energije po litru proizvedenog pića. Punionica Coca-Cole u Hadžićima prva je i jedina punionica u Bosni i Hercegovini certificirana prema ESW standardu Evropske agencije za upravljanje i očuvanje voda. Kompanija je uložila 1,32% dobiti prije oporezivanja u projekte podrške zajednici, a radnici Coca-Cole HBC B-H Sarajevo su, kroz mentorstvo i predavanja, donirali više od 1.500 sati mladima u Bosni i Hercegovini", istakla je prof. dr. Velma Pijalović, članica stručnog tima Ekonomskog instituta Sarajevo.

U posljednje dvije godine Coca-Cola HBC B-H Sarajevo je svoje aktivnosti u zajednici posebno usmjerila na podršku mladima. Programima Coke Summership i Coca-Colina podrška mladima pomaže mladima da stjecanjem znanja i poslovnih vještina lakše i brže dođu do zaposlenja. U 2016. godini je od 20 polaznika Coke Summership programa 12 dobilo zaposlenje, a program Coca-Colina podrška mladima obuhvatio 200 mladih koji su završili školovanje i nisu zaposleni.

"Vjerujemo da su svi naši napori važni, ali i korisni za poboljšanje općih uvjeta za stanovnike i privredu Bosne i Hercegovine te da ćemo u saradnji sa svojim partnerima zajednički pružati doprinos razvoju privrede i dobrobiti zajednice“, zaključila je Tomić-Fontana.

Pod sloganom "Održivost za dobrobit svih" Coca-Colin Forum o održivom poslovanju organizovan je pod pokroviteljstvom Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Američke trgovinske komore u BiH, Udruženja poslodavaca FBiH, Vijeća stranih investitora u BiH te uz medijsko pokroviteljstvo Business Magazina.