biznis
19

Članice posade Air Francea mogu odbiti da lete za Teheran

SRNA
Avio-kompanija Air France objavila je da će omogućiti ženama-članovima posade i pilotima da ne lete za Teheran, nakon što su neke od njih izjavile da ne žele da budu "prisiljene" da pokrivaju kosu kada su u Iranu.

Kompanija Air France se priprema da ponovo pokrene letove za Teheran 17. aprila, nakon osam godia pauze zbog sankcija.

Poslije današnjeg sastanka uprave avio-kompanije i sindikata, kompanija je saopštila da će ponuditi ženskom osoblju da ne učestvuju u letovima.

Prema iranskom zakonu, žene su obavezne da pokriju kosu na javnim mjestima.

Sindikati su zabrinuti zbog odluke kompanije Air France prema kojoj su žene obavezne da nose marame prilikom izlaska iz aviona.

Debata o nošenju marama i drugih vjerskih simbola u javnosti ima poseban značaj u Francuskoj, koja pridaje veliki značaj odvojenosti države i vjerskih institucija.

"Ova obaveza se ne primjenjuje tokom leta i poštuju je sve međunarodne avio-kompanije koje rade u Iranu", navodi se u današnjem saopštenju kompanije.

Portparol kompanije British Airways, koja planira da uspostavi letove sa Iranom od 14. jula, rekao je da će u skorije vrijeme dati preporuke svojoj posadi.

Njemačka avio-kompanija Lufthansa, koja je nastavila sa letovima za Teheran tokom sankcija, tvrdi da nije iskusila nikakve probleme i da je posada poštovala pravila za pokrivanje kose na javnim mjestima.