biznis
0

CIPS: Program uštede sredstava

Sarajevo-x.com
Direkcija za implementaciju CIPS projekta u Bosni i Hercegovini je krajem prošle godine, po preporuci Ureda za reviziju, vlastitim resursima kreirala softver, čija primjena omogućava uštedu sredstava iz državnog budžeta, namijenjenih ovoj službi.

Naime, ovim je softwareom omogućeno precizno planiranje utroška sredstava za rad, na osnovu prosjeka potrošnje prethodnih mjeseci. Preciznije, ustanovljen je prosjek količine materijala koju nadležni organ, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, treba utrošiti za izdavanje jedne lične karte a zatim je, putem ovog softvera, praćena količina materijala naručenog sa neke od lokacija, te se odobrena količina uskladjivala sa estimacijama Direkcije.

Usporedbom naručivanog i odobrenog uredskog materijala, ovakvim je programom u prva dva kvartala ove godine uštedjeno 63.000 KM. Samo u martu, ovakvim je planiranjem trošak smanjen za više od 15.000 KM.

Direkcija za implementaciju CIPS projekta je u posljednjem izvještaju bila pohvaljena zbog usvajanja preporuka Ureda za reviziju i prilagodjavanja poslovanja preporučenim standardima.