Kemal Kozarić
0

"Cilj je u 2010. održati finansijsku stabilnost"

SRNA
Kemal Kozarić
Kemal Kozarić
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je da je uvjeren da će ove monetarna institucija u 2010. godini održi monetarnu i finansijsku stabilnost, što je osnovni zadatak.

Kozarić je za sarajevsko "Oslobođenje" rekao da je Centralna banka BiH i ranije najavljivala da će ova godina biti bolja od 2009, jer se očekuje blagi oporavak od globalne ekonomske krize.

"Lani smo zabilježili manji bruto društveni proizvod koji je iznosio tri odsto, za razliku od ranijih godina, kada smo imali rast i do 5,5 odsto. Naše projekcije su da ćemo se ove godine vratiti u pozitivnu zonu i da će rast bruto društvenog proizvoda biti 0,5 odsto, što je nedovoljno za ovako slabu i otvorenu ekonomiju, ali ipak daje mali povod za optimizam da će neke stvari krenuti nabolje", ističe   Kozarić.

Prema njegovim riečima, veliki izvoznici BiH kao što su "Rafinerija" iz Broda, mostarski   "Aluminij", kompanija  "ArcelorMittal", te "Cementara"  iz  Kaknja     rade punim kapacitetom i cijene njihovih proizvoda su vraćene na nivo prije krize. 

"To su ohrabrenja i najava da bi se mogla dogoditi poboljšanja", smatra Kozarić. 

Govoreći o stendbaj - aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom, Kozarić je naglasio  da su ispunjeni gotovo   svi uslovi za drugu tranšu,  koju se  očekuje  u februaru.  

"Ovaj aranžman je sigurno pomogao na fiskalnom planu, ali je pomogao i budžetskim korisnicima da imaju redovna primanja", rekao je Kozarić.