RS
0

Cijene osnovnih životnih namirnica padaju za 10 posto

FENA
Vlada RS-a u četvrtak će na sjednici promijeniti uredbu kojom se regulira marža za osnovne životne namirnice, koja će biti smanjena s 20 na osam posto, a osnovne životne namirnice, lijekovi, udžbenici i školski pribor i hrana za bebe bit će jeftiniji za 10 posto.

Ovo je dogovoreno na sastanku predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika s predstavnicima Udruženja distributera nafte i naftnih derivata; udruženja pekarske i mlinarsko-prerađivačke proizvodnje; predstavnicima trgovine naveliko, i drugim distributerima u RS-u održanom u srijedu.

Dodik je na pres-konferenciji rekao da su apeli entitetske vlade da se smanjene cijene osnovnih životnih namirnica ovim imali odjeka.

"Čim se objavi uredba Vlade, znači za dva-tri dana, doći će do prilagođavanja cijena, a inspekcijski organi RS-a sagledat će kako se uredba poštuje na terenu“, rekao je Dodik uz ocjenu da sve što je dogovoreno može da da veće povjerenje potrošačima, ali i da utiče na smanjenje inflacije koja je u proteklom periodu bila povećana i do dvocifrene brojke.

Predsjednik Odbora pekara u Privrednoj komori Saša Cvijić najavio je pojeftinjenje hljeba u narednih sedam do deset dana.

Nova cijena, kazao je, zavisit će od marži koje su imali trgovci.

Apel na sve pumpaše da smanje cijene goriva u RS-u, najavio je predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi Vojin Mitrović.

On je precizirao da su cijene naftnih derivata za oko sedam feninga jeftnije još od prije dva dana, ali ne na svim benzinskim pumpama.

Predsjednik Udruženja mlinara RS-a Zoran Kos kazao je da će se mlinari u RS-u ponašati kako to bude diktiralo svjetsko tržište kada su u pitanju mlinsko-pekarski proizvodi.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Saveza sindikata i Udruženja potrošača RS-a, čiji predstavnik Dragovan Petrović je rekao da je ovim dogovorom napravljen značajan pomak kada su u pitanju osnovne životne namirnice.

Predsjednica Sindikata RS-a Ranka Mišić smatra da je dobro što je postignut spometi dogovor, ali ističe da se moraju činiti i dalji koraci da bi se poboljšao život građana.