biznis
0

Cijene nafte stabilne iznad 113 dolara

FENA
Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na londonskom tržištu iznad razine od 113 dolara za barel budući da su ulagači protumačili najnovije podatke o rastu kineske privrede kao nagovještaj stabilizacije.

Cijene barela sirove nafte ostale su na londonskom tržištu gotovo nepromijenjene, na 113,33 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 92,03 dolara, javljaju agencije.

Kineska ekonomija porasla je u trećem tromjesečju 7,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, u skladu s predviđanjima. Istodobno su kineska industrijska proizvodnja, maloprodaja i podaci o ulaganjima blago nadmašili očekivanja, prenosi Poslovni dnevnik.

"I dok su ukupni podaci o BDP-u bili u skladu s očekivanjima, maloprodaja, industrijska proizvodnja i ostali podaci bili su bolji no što su analitičari očekivalo. S obzirom na takve podatke, ne bi me iznenadio nastavak zamaha", rekao je Ben Le Brun iz sydneyskog OptionsXpressa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 110,24 dolara, što znači da je bila 85 centi niža nego dan ranije.