biznis
0

Cijene nafte skočile iznad 61 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima više od jednog dolara, prekoračivši razinu od 61 dolara za barel, čime je zaustavljen šestodnevni pad cijena, potaknut strahovanjima oko toga kada će nastupiti gospodarski oporavak.

Na američkom tržištu barel sirove nafte za isporuke u augustu skočio je za 1,01 dolar na 61,15 dolara. Na tržištu u Londonu bio je u plusu 1,24 dolara i njime se trgovalo po 61,67 dolara.

Dan ranije cijene su dotaknule najnižu razinu u sedam sedmicaa, kliznuvši nadomak 60 dolara za barel temeljem nepovoljnih američkih podataka o zalihama nafte koji su pokazali koliko je slaba potražnja u tome najvećem svjetskom potrošaču energije.

Američke zalihe dizela i lož-ulja narasle su tako na najvišu razinu u gotovo 25 godina, skočivši u prošloj sednici za 3,7 miliona barela, pokazali su podaci američke vlade.

"Današnji skok je tek blaga korekcija u odnosu na raniji pad, potaknut sedmičnim izvještajem američke vlade o zalihama", kazao je David Moore iz Commonwealth Bank of Australia. No, istaknuo je da ne očekuje daljnji pad cijena.

"Još uvijek postoji zabrinutost oko buduće potražnje, posebno u SAD-u. No, veliki dio mogućeg pada cijena nafte već je iza nas. Ukoliko potonu ispod 60 dolara, neki ljudi će to doživjeti kao priliku za kupnju", kazao je Moore.

Pad cijena nafte za 15 posto od kraja juna bio je najduži i najstrmiji pad u 2009. Cijene rastu od februara i više su nego udvostručene u odnosu na gotovo 33 dolara za barel. Glavna su im potpora nade u oporavak gospodarstva.

No, mnogi analitičari upozoravaju da su cijene pretekle realno gospodarstvo, te da nezaposlenost još uvijek raste a globalne zalihe nafte rastu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 61,11 dolara, oslabivši za 1,86 dolara u odnosu na dan ranije.