biznis
0

Cijene nafte se povukle s rekordnih 104 dolara po barelu

FENA
Cijene nafte pale su u utorak nakon što su porasle na novi rekord od skoro 104 dolara po barelu dan ranije i potom su se povukle dok su trgovci ubirali profite.

Pad je uslijedio dok je izgledalo da ministri OPEC-a, koji su se okupili radi sastanka u srijedu, ne odbacuju proizvodnju više nafte kako bi snizili rekordne cijene, javio je AP.

Chakib Khelil, predsjednik Organizacije zemalja izvoznica nafte, izjavio je da se 13-člani kartel dvoumi oko jačanja proizvodnje zbog usporavanja američke ekonomije, političkih nemira na Bliskom istoku i jačanja globalne potražnje za sirovom naftom.

Cijena aprilske isporuke na Nymexu pala je za 45 centi na 102 dolara po barelu na elektronskom trgovanju sredinom dana u Evropi. Cijena ugovora u ponedjeljak je porasla na 103.95 dolara po barelu prije nego što se zaustavila na 102,45, rastući za 61 cent od kraja prošle sedmice.

U Londonu je cijena Brent sirove nafte pala za 36 centi na 100,12 dolara po barelu sredinom dana u utorak na ICE berzi.

Cijene nafte - lansirane u visine slabim američkim dolarom - nadmašile su 103,76 dolara po barelu u ponedjeljak na Nymexu, nadmašujući ono što brojni analitičari smatraju istinskim rekordom za cijene nafte nakon što je barel iznosio 38 dolara u 1980. godini i skoro je jednak sadašnjih 104 dolara kada se izračuna inflacija.

"Iz dana u dan dobijamo novi rekord. To je zahvaljujući fenomenu da investoitori ulažu u robe, u čvrsta sredstva, kako bi pronašli sigurnije utočište i postavili branu protiv inflacije", izjavio je Victor Shum, energetski analitičar u Purvin & Gertz u Singapuru.

Novi iskoraci nafte na rekordne teritorije potaknuti su padom dolara prema drugim vodećim svjetskim valutama.