biznis
0

Cijene nafte se povukle s rekordnih 100 dolara po barelu

FENA
Cijene nafte povukle su se u četvrtak nakon što su nakratko buknule na rekord od 100 dolara po barelu tokom noći zahvaljujući eskalaciji nasilja u vodećem afričkom proizvođaču nafte, slabom američkom dolaru i stavu da će globalna potražnja nadmašiti zalihe.

Trgovci očekuju objavu sedmičnog izvještaja o američkim zalihama benzina tokom dana, a neki su prognozirali i probijanje psihološkog nivoa od 100 dolara po barelu ukoliko vladin izvještaj pokaže da su zalihe nafte manje od očekivanih, tvrde analitičari, javio je AP.

"Upravo sada smo blizu 100 dolara po barelu", izjavio je Victor Shum, energetski analitičar u Purvin & Gertz u Singapuru.

"Ukoliko američki izvještaj o zalihama pokaže pad zaliha, a posebno pad veći od očekivanog, plus povećanje geopolitičkihg rizika i pada američkog dolara, svi ti faktori mogli bi gurnuti cijene iznad 100 dolara", kazao je.

Ekonomije u ekspanziji poput Kine i Indije koje se hrane naftom i benzinom povećale su cijene tokom prošle godine, dok su tenzije u zemljama proizvođačima poput Nigerije i Irana učinile ulagače sve nervoznijim i privukle su špekulante da čak više povećaju cijene.

Nasilje u Nigeriji dalo je barelu nafte konačni poticaj da krene ka 100 dolara. Bande naoružanih ljudi napale su Port Hartcourt, centar nigerijske naftne industrije u utorak, atakujući na dvije policijske stanice i lobi najvećeg hotela.

Cijena februarske isporuke sirove nafte na Nymexu pala je za 38 centi na 99,24 dolara po barelu na elektronskom trgovanju u Aziji sredinom jutra.

Cijena ugovora porasla je za 4,02 dolara na 100 dolara po barelu u srijedu prije nego što se povukla na rekordnu zaključnu cijenu od 99,62 dolara po barelu, više od 3,64 dolara u odnosu na raniju zaključnu cijenu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) tvrdi kako njene članice ne bi mogle biti u stanju da udovolje zahtijevima do početrka 2024., iako je kartel saopćio da bi se taj rok mogao pomjeriti za decenije ukoliko članice brzo povećaju proizvodnju. Vijest da je nekoliko meksičkih izvoznih luka zatvoreno zbog lošeg vremena također je doprinijela rastu cijena.

Cijene nafte su u obimu inflaciji prilagođenih rekordnih cijena u ranoj 1980. godini. U zavisnosti od toga kako se prilagodba računa, 83 dolara po barelu ondašnjih cijena danas bi vrijedilo između 96 i 103 dolara ili više.