biznis
0

Cijene nafte porasle sa najnižeg nivoa u zadnjih sedam sedmica

FENA
Cijene sirove nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima s najnižeg nivoa u sedam sedmica nakon što je ulagače ohrabrio neočekivani pad zaliha sirove nafte u SAD-u.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u oktobru porasle su na američkom tržištu 13 centi na 71,76 dolara za barel, nakon što su nakratko kliznule na najniži nivo od 6. jula od 71,32 dolara.

Na tržištu u Londonu bile su više 25 centi i iznosile su 72,63 dolara, javljaju agencije.

Ulagače je ohrabrio sedmični izvještaj o zalihama koji je jučer objavio Američki institut za naftu (API) a pokazao je neočekivani pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za čak 1,8 miliona barela.

Procjenjuje se da bi ga mogao potvrditi i vladin sedmični izvještaj o zalihama, koji će biti objavljen tokom dana.

API-jev izvještaj iznenadio je i podatkom o rastu zaliha benzina, za gotovo 700.000 barela, te o rastu zaliha derivata, za čak 1,9 miliona barela.

"Podaci API-ja pokazali su jučer pad američkih zaliha sirove nafte, što je poljuljalo procjene brojnih ulagača o nastavku trenda rasta zaliha sirove nafte", kazao je Andy Sommer iz švicarske firme EGL.

"Mislim da će ulagači sada pričekati podatke američke vlade", dodao je.

"Uz cijenu od oko 70, 72 ili 75 dolara za barel bit će teže, posebno skupljim proizvođačima nafte, ekonomično proizvoditi i to će definirati donju vrijednost cijena nafte", naveo je Sommer.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel referentne košarice nafte tog kartela u utorak stajao 69,69 dolara, 1,24 dolara manje nego dan ranije.