biznis
0

Cijene nafte nadomak 60 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene sirove nafte u srijedu su na međunarodnim tržištima porasle nadomak 60 dolara za barel, podržane podacima o neočekivanom padu američkih zaliha sirove nafte koji bi mogao ukazivati na jačanje potražnje.

Na američkom tržištu barel sirove nafte za isporuku u junu poskupio je do podneva za 87 centi, na 59,72 dolara, nakon što je u utorak dosegnuo 60,08 dolara, najvišu razinu u šest mjeseci. Na londonskom tržištu barel je bio u plusu 37 centi i njime se trgovalo po 58,31 dolara.

Američki naftni institut (API) objavio je da su zalihe nafte pale u prošloj sedmici za 3,13 miliona barela, na 370,7 miliona barela.

"Veliki pokretač današnje cijene je izvještaj API-ja", kazao je Clarence Chu iz tvrtke Hudson Capital Energy iz Singapura. "To je prilično veliko smanjenje budući da se očekivao rast zaliha".

Ulagači također očekuju sedmične podatke o zalihama sirove nafte koje će američka vlada objaviti tokom dana. Prema američkoj vladi, naftne zalihe rastu deset sedmica zaredom i kreću se oko najviših razina u 19 godina.

Mjesečna prognoza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pokazala je da je globalni apetit za sirovom naftom i dalje slab. U svome mjesečnom izvještaju naftni kartel je objavio da očekuje manji rast potražnje za sirovom naftom u idućoj godini nego što je ranije prognozirao.

OPEC tako očekuje da će svjetska potražnja za naftom porasti iduće godine za 1,6 miliona barela dnevno, što je 200.000 barela manje u odnosu na prijašnju prognozu.

Također je objavio da se globalna potražnja za naftom zapravo smanjila za 2,4 miliona barela dnevno u prvom tromjesečju ove godine, prenijela je Hina.

Naftni kartel odvojeno je izvijestio da je barel njegove referentne košarice nafte u utorak poskupio za 65 centa u odnosu na dan ranije, na 56,76 dolara.