biznis
0

Cijene nafte na najnižem nivou u dvije sedmice

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte na svjetskim tržištima u ponedjeljak su se spustile ispod 66 dolara, najniži nivo u dvije sedmice, pritisnute oprezom ulagača u pogledu globalnog gospodarskog oporavka.

Na američkom tržištu barel sirove nafte pojeftinio je 1,44 dolara, na 66,07 dolara. Prethodno se spustio na najnižu dnevnu razinu od 65,69 dolara, ujedno najnižu od 31. jula. Na londonskom tržištu nafta je pojeftinila 1,37 dolara, na 70,07 dolara.

Cijena nafte u petak se strmoglavila za 3,01 dolara ili 4,3 posto, što je najveći pad od 29. jula, nakon objave rezultata istraživanja povjerenja potrošača Reutersa i Univerziteta u Michiganu koji su pokazali pad povjerenja početkom augusta na najniži nivo od marta.

"Tržište je jako slabašno, nastavlja se slabiji ton od petka povezan s padom na tržištima dionica i ne baš optimističnim očekivanjima u vezi s potražnjom", ocjenjuje Christopher Bellew, broker tvrtke Bache Commodities.

Azijska su tržišta dionica pogođena padom indeksa zbog većeg opreza ulagača u pogledu brzine globalnog gospodarskog oporavka, što je zauzdalo apetite za rizičnijom imovinom. Evropski berzovni indeksi također su oslabili, dok je dolar ojačao prema nizu drugih vodećih svjetskih valuta.

Ulagači su i dalje razapeti između nade da će Kina pomoći izvući svjetsko gospodarstvo iz recesije i zabrinutosti zbog velike korekcije na njenom tržištu dionica, koje je u ponedjeljak zabilježilo 5,8-postotni pad berzovnih indeksa.

Istovremeno je Japan izvijestio da je njegovo gospodarstvo u drugom tromjesečju konačno izašlo iz najduže recesije u najmanje 60 godina ali su analitičari upozorili da je još dug put do održivog oporavka u tom trećem po veličini u svijetu potrošaču nafte.

Iako je sezona uragana pristigla do Atlantika, analitičari ističu da će velike zalihe sirove nafte u SAD-u ograničiti eventualne posljedice njihovih razornih utjecaja na cijene nafte.

Tropska oluja Claudette u ponedjeljak je rano ujutro prošla Meksičkim zaljevom, zaobišavši pritom područje najgušće koncentracije američkih naftnih platformi.

Šestomjesečna sezona uragana počela je polako bez ijedne oluje u prva 2,5 mjeseca, no protekli se vikend intenzivirala formiranjem tri oluje u samo jednom danu.

OPEC je u odvojenom izvještaju saopćio da je referentna cijena barela košarice nafte tog kartela u prošli petak iznosila 71,14 dolara, 1,08 dolara manje u odnosu na dan ranije.